• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
درد عضلانی - علت و درمان درد

درد عضلانی - علت و درمان درد

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۱ دی ۱۴۰۲

درد عضلانی یکی از دردهای رنج آور و دردناکی است که امروزه بسیاری از افراد را بخاطر زندگی شلوغ و پرمشغله درگیر کرده است. اما در برخی مواقع ممکن است به نقطه ای برسید که این دردها به کمک درمان های خانگی به راحتی از بین نرود از این رو در این مقاله سعی داریم با معرفی دلایل و بهترین روش های درمانی دردهای عضلانی شما را با این بیماری بیشتر آشنا کنیم.

شایع ترین علت درد عضلانی

معمولا زیاد دیده شده است که پس از یک فعالیت بدنی سنگین یا ورزش، عضلات گرفتگی و درد شدید در عضلات می شوند. اما همیشه اینگونه نیست و درد عضلانی می تواند به دلیل بیماری و اختلالات خاصی نیز ایجاد شود.

درد عضلانی جزو دردهای دردناکی هستند که امروزه بسیاری از مردم جهان را درگیر کرده است. اینگونه دردهای عضلانی بیشتر در ناحیه ران و انگشتان ظاهر می شود و برای دقایقی می تواند لحظات دردناکی را برای شما بوجود بیاورند.

شایع ترین علت درد عضلانی، کشش، استرس، استفاده بیش از حد و جراحات جزئی است که این نوع دردها معمولا متمرکز هستند و تنها چند عضله از بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. از شایع ترین علت این نوع دردها می توان به:

انواع دردهای عضلانی

درد عضلانی در بخش های مختلفی از عضلات

استرس

زمانی که مضطرب هستید، سیستم ایمنی بدن نمی تواند به درستی پاسخ التهاب و عفونت را بدهد. در نتیجه به درستی نیز  نمی تواند با بیماری مبارزه کند همین مسئله باعث درد عضلانی می شود.

کم آب شدن بدن

آب یکی از ترکیبات ضروری برای عملکردهای سالم و معمول بدن محسوب می شود. بدون آب بدن نمی تواند بسیاری از فرایندهای مهم، از جمله نفس کشیدن و هضم غذا را به درستی انجام دهد. وقتی بدن کم آب می شود و این فرایندها به درستی انجام نمی شوند، دچار بدن درد می شوید.

کار کشیدن بیش از حد از عضله

با اینکه داشتن فعالیت بدنی بالا و ورزش کردن برای سلامتی بسیار مهم است اما ورزش کردن بیش از حد می تواند منجر به آسیب دیدن عضلات شود و در نهایت دردهای عضلانی شود. در صورتی که به اندازه کافی استراحت نکیند دچار چنین مشکلاتی می شوید.

علاوه بر این موارد عوامل دیگری هستند که در بروز دردهای عضلانی دخیل این عوامل شامل موارد زیر می‌شود:

  • طرز نادرست نشستن و ایستادن
  • نشستن های طولانی مدت
  • کمبود ویتامین دی

علائم و نشانه های دردهای عضلانی بسته به علت آن متفاوت است. از شایعترین علائم این نوع دردها می توان به:

  • سفتی و گرفتگی عضلات
  • اسپاسم عضلانی به همراه کوفتی
  • تیر کشیدن عضلات
  • حساس بودن لمس محل آسیب دیده

 

 

دردهای عضلانی چه زمانی خطرناک هستند؟

همیشه علت دردهای عضلانی مربوط به خستگی و کار بیش از حد نیست بلکه بسیاری از بیماری ها و اختلالات نیز هستند که باعث بروز دردهای عضلانی می شوند. این بیماری ها شامل موارد زیر می‌شود:

 

دردهای عضلانی چه زمانی خطرناک هستند؟

 

بیماری فیبرمیالژیا

فیبرومیالژیا یا درد مزمن عضلات اختلالی است که اصلی ترین مشخصه آن درد عضلاتی اسکلتی شایع به همراه خستگی، خواب و مشکلات حافظه می باشد. بیماری فیبرمیالژیا با تاثیر بر روش پردازش سیگنال مغز حس دردناکی را ایجاد می کند. احتمال ابتلا به این بیماری در زنان بیشتر مردان است.

آرتروز

با اینکه برخی افراد گمان می کنند بیماری آرتروز تنها بر مفصل تاثیر می گذارد اما دردهای ناشی از آن در عضلات نیز احساس می شود. برای مثال در صورتی که در ناحیه زانو دچار آرتروز باشید در ناحیه عضلات زانو و ران به دردهای عضلانی دچار می شوید.

بیماری لوپوس

لوپوس یک بیماری خودایمنی است که می‌تواند بر بسیاری از قسمت‌های بدن تأثیر بگذارد.سیستم ایمنی به‌طور طبیعی از بدن در برابر عفونت‌های خطرناک و باکتری‌ها دفاع می‌کند تا آن را سالم نگه دارد. لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) یک بیماری مزمن خودایمنی است و زمانی اتفاق می‌افتد که سیستم ایمنی بدن قادر به ایجاد تمایز بین سلول‌های سالم بدن و مهاجمان خارجی نباشد که در این حالت بدن به سلول‌های خودی حمله می‌کند.

بیماری های التهابی

بیماری های التهابی مفصل عموما در افراد مسن باعث دردناک و خشک شدن عضلات می شود. درد عضلانی و التهاب ناشی از این بیماری در فواصل متناوب عود می‌کند و سپس بهبود می‌یابد و اغلب باعث تخریب و بدشکل‌شدن دائمی مفاصل می‌شود.

روماتیسم یکی از شایع ترین بیماری های التهابی است که علائم دردهای عضلانی از فردی به فرد دیگر فرق دارد و شدت آن ممکن است با هم متفاوت باشد.

آنفولانزا

آنفولانزا یکی از رایج ترین دلایل درد عضلات است. سرماخوردگی و آنفولانزا هر دو عفونت های وریدی هستند که باعث التهاب می شوند. این عفونت ها بدن را مورد حمله قرار می دهند و سیستم ایمنی بدن سعی می کند با این عفونت ها مبارزه کند و همین موجب می شود شما در هنگام ابتلا به آن به دردهای عضلانی دچار شوید.

بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون یک بیماری عصبی است که بیشتر افراد بالای 50سال را درگیر می کند و باعث بروز دردهای عضلانی می شود.

 

 

درمان خانگی دردهای عضلانی

در مورادی که علت درد های عضلانی به دنبال کشیدگی یا کوفتگی و یا استفاده بیش از حد از ماهیچه باشد در این صورت برای درمان آن می توان چنین راهکارهای خانگی را استفاده کرد:

استراحت کردن

با استراحت کردن فشار از روی عضلات برداشته می شود زیرا وقتی که ما در حالت استراحت هستیم کمترین فشار به عضلات وارد می شود و عضلات آسیب دیده فرصت ترمیم خود را دارند.

البته منظور از استراحت، استراحت مطلق نیست زیرا استراحت دائمی و مطلق خود عاملی است که موجب بدتر شدن شرایط می شود. در تمام دوران استراحت فعالیت های خود را با احتیاط کامل انجام دهید.

یخ درمانی

شما می توانید با قرار دادن کمپرس یخ بر روی قسمت آسیب دیده، تورم و التهاب موضع درد را کاهش دهید. همچنین از کمپرس یخ می توان برای رفع برآمدگی، صدمات بیش از حد، گرفتگی عضلات و کبودی نیز استفاده می شود.

استفاده از باند کشی

در مورادی که علت دردهای عضلانی شما آسیب دیدن یک عضله یا مفصل باشد شما می توانید با استفاده از باندهای کشی از آن محل آسیب دیدگی محافظت کنید.

استفاده از داروهای مسکن بدون تجویز پزشک

شما می توانید به راحتی و با استفاده از داروهای مسکن، درد خود را تسکین دهید برای گرفتن داروهایی نظیر استامینوفن و ...نیازی به نسخه پزشک ندارید.

درد عضلانی ناحیه پشتی

راه های تشخیص و درمان دردهای عضلانی ناحیه پشتی گردن و شانه

روش های درمان دردهای عضلانی

در صورتی که دردهای عضلانی ادامه دار باشد و پس از گذشت چند روز به کمک درمان های خانگی تسکین نیابد در این صورت برای تشخیص علت آن باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرد.

در صورتی که برای درمان دردهای عضلانی به پزشک مراجعه کنید پزشک از چنین روش هایی برای درمان درد مشکل استفاده می کند:

دارو درمانی

داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی، داروهای شل کننده عضلات، داروهای کورتن از رایج ترین داروهایی هستند که برای درمان آسیب های حاد و دردهای عضلانی تجویز می شوند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی می تواند به درمان مشکل درد عضلانی کمک کند. متخصص فیزیوتراپ از رویکرد های درمانی زیادی استفاده می کند که به کمک آن کشیدگی عضلات کاهش می یابد از جمله کارهایی که در فیزیوتراپی برای درمان دردهای عضلانی استفاده می شود شامل:

  • کمپرس سرد و گرم
  • الکتراتراپی
  • تقویت بافت نرم
  • ورزش درمانی و کشش عضلات

جراحی

بجز موارد خاص که آسیب جدی به عضلات وارد شده است؛ برای درمان دردهای عضلانی انجام عمل جراحی لازم نیست. برای مثال در صورتی که علت دردهای عضلانی بیماری همچون آرتروز باشد و این عارضه باعث نابودی مفصل شود؛ در این صورت تنها راه درمان تعویض مفصل است.

درمان دردهای عضلانی با دارو

درمان دردهای عضلانی با دارو

راه های پیشگیری از دردهای عضلانی

خوشبختانه دردهای عضلانی جزو دردهای هستند که به آسانی قابل پیشگیری می باشند و به کمک چنین روش هایی می توان از آن پیشگیری کرد:

ورزش کردن و دوری از بی تحرکی

30 دقیقه ورزش در روز بسیاری از عوامل سفتی و دردهای عضلانی را از بین می برد، اما زیاده روی در ورزش نیز می تواند دردهای عضلانی را به دنبال داشته باشد. کشیدن ماهیچه ها هنگام بیدارشدن از خواب باعث افزایش جریان خون در بدن و آماده کردن عضلات برای حرکت های روزانه می شود و از سفت شدن آنها جلوگیری می کند.

مصرف مکمل کلیسم و منیزیم

ایجاد تعادل میان منیزیم و کلسیم از طریق مصرف مکمل یا ایجاد تغییرات در رژیم غذایی از مهم ترین عوامل در پیشگیری از دردهای عضلانی می باشند.

استراحت دادن منظم به عضلات

آرامش و کاهش استرس باعث می شود ماهیچه ها نیز آرامش یابند و استراحت کنند و احتمال سفت شدن آنها کاهش یابد.

مصرف دارو

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوبروفن، آسپرین و ناپروکسن بهترین گزینه در مورادها خفیف دردهای عضلانی هستند که شما به راحتی می توانید با مصرف این دارو از شدید شدن شرایط پیشگیری کنید. اما توجه داشته باشید بیشتر از دو روز پی درپی مصرف نشوند.

نوشیدن آب کافی

نوشیدن آب و مایعات کافی با حفظ سطح الکترولیت ها از گرفتگی و درد عضلات جلوگیری می کند. مردان روزانه به سه لیتر و زنان به 2/2 لیتر آب نیاز دارند.


مطالب مشابه

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟
آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟

سن ابتلا به آرتروز زانو به روش زندگی و ژنتیک بستگی دارد. افراد مسن‌تر، چاق یا افرادی که دچار آسیب‌دیدگی مفصل هستند بیشتر درمعرض خطر آرتروز قرار دارند اما این بیماری بر جوانان نیز تأثیر می‌گذارد.

مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو
مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو

یکی از نکات مهم بعد از عمل جراحی مینیسک، مراقبت از زانو برای تسریع روند بهبودی و موفقیت کامل در عمل جراحی است. درواقع استراحت و رعایت نکات بهداشتی در طول دوره نقاهت تأثیر قابل توجهی بر پیشرفت بیمار می‌گذارند.

صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل
صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل

صدا دادن زانو یکی از عوارض جانبی بسیار طبیعی عمل تعویض مفصل زانو است. صدایی که می‌شنوید به احتمال زیاد ناشی از قسمت‌های فلزی یا پلاستیکی مفصل تعویض‌شده زانو است.

استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو
استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو

استفاده از زانوبند بعد از عمل تعویض مفصل زانو به موارد فردی و توصیه‌های پزشک بستگی دارد. انواع مختلف زانوبند با جنس‌های مختلف و عملکردهای منحصربه‌فرد طراحی شده‌اند که پزشک با توجه به شرایط بیمار یکی از آن‌ها را پیشنهاد می‌دهد

دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن
دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن

دامنه حرکتی لگن توسط مفصل گوی و کاسه‌ای (مفصل توپی) که از استخوان ران (فمور) و لگن تشکیل شده است، تعیین می‌شود. عمل جراحی تعویض مفصل لگن به بهبود دامنه حرکتی کمک می‌کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×