• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
جوش نخوردن شکستگی استخوان - علت، عوارض و نحوه درمان

جوش نخوردن شکستگی استخوان - علت، عوارض و نحوه درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۲۵ خرداد ۱۳۹۹

جوش نخوردن شکستگی استخوان حالتی است که در آن استخوان شکسته شده در مرحله تشکیل جای زخم باقی می ماند و پیوند بین بخش های شکسته شده تبدیل به استخوان محکم نمی شود.

مراحل جوش خوردن شکستگی استخوان

شکستگی استخوان زمانی ایجاد می شود که نیروی بیش از حد به استخوان وارد شود. در صورت اعمال نیروی خارجی ابتدا استخوان دچار خمیدگی می شود اما در صورتی که نیروی وارده زیاد باشد در این صورت استخوان خواهد شکست.  

خوشبختانه در اغلب موراد شکستگی استخوان با درمان های رایج بهبود می یابد اما در برخی مواقع بنا به دلایلی جوش خوردگی به تاخیر می افتد که به آن جوش نخوردن شکستگی استخوان یا دیر جوش خوردن می گویند.

برای آگاهی از علت و دلایل جوش نخوردن شکستگی استخوان ابتدا ما به مراحل و نحوه جوش خوردن استخوان می پردازیم. جوش خوردن شکستگی استخوان در پنج مرحله انجام می شود که شامل موارد زیر می‌شود:

علت و دلایل جوش نخوردن شکستگی

ایجاد لخته خونی

پس از شکستگی استخوان، بلافاصله لخته های خونی در محل آسیب دیدگی ایجاد می شود. که چنین حالتی با کبودی در ناحیه شکستگی استخوان همراه است.

بروز واکنش های التهابی

این مرحله در همان روز اول بعد از شکستگی استخوان رخ می دهد و عموما تا دو الی سه هفته به طول می انجامد. خونریزی های تشکیل شده در اطراف استخوان، مهم ترین علت بروز التهاب در محل شکستگی است.

تشکیل استخوان نرم

پس از بهبودی التهاب بیمار، استخوان های جدید شروع به ساختن می کنند که این استخوان به طور کامل در تصاویر پرتو نگاری قابل مشاهده هستند. استخوان های جدید 4الی 8هفته پس از آسیب دیدگی شروع به پر شدن در محل شکستگی می کنند.

ترمیم و بازسازی استخوان جدید

ترمیم و بازسازی کامل استخوان پس از شکستگی حدودا یکسال طول می کشد. در این مرحله استخوان کاملا به حالت طبیعی خود باز می گردد.

علت دیر جوش خوردن یا جوش نخوردن شکستگی استخوان چیست؟

دیر جوش خوردن استخوان به حالتی گفته می شود که در آن استخوان با تاخیر جوش می خورد. علت دیر جوش خوردن استخوان با وجود مشکلاتی در استخوان ارتباط مستقیم دارد. از مهم ترین دلایل و علت های جوش نخوردن استخوان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خونرسانی ضعیف به محل شکستگی استخوان

استخوان برای جوش خوردن نیاز به خون کافی دارد تا بدین طریق اکسیژن و مواد مورد نیاز استخوان را به محل شکستگی برساند. در صورتی که به هر دلیل اختلالی در روند خونرسانی به محل شکستگی ایجاد شود در این صورت استخوان دیرتر جوش می خورد.

به حرکت در آوردن استخوان شکسته

برای بهبودی شکستگی، استخوان باید در جای خود محکم شود که این کار معمولا توسط گچ گرفتن و در برخی موارد با استفاده از پیچ و پلاک صورت می گیرد. چناچه بخش های شکسته شده به خوبی در محل خود ثابت نشود و استخوان به حرکت در بیاید؛ اجازه متصل شدن استخوان های شکسته شده به هم داده نمی شود.

از جمله عواملی که ریسک جوش نخوردن و دیر جوش خوردن را افزایش می دهند شامل:

  • استعمال دخانیات و نیکوتین
  • عفونت محل مفصل
  • دیابت و کم خونی شدید
  • کهولت سن
  • پوکی استخوان
  • کمبود مواد تغذیه ای
  • کم کاری تیروئید
  • مصرف داروهای همچون داروهای ضدالتهابی و پرودنیزون
  • شکستگی باز استخوان
  • جااندازی نامناسب شکستگی استخوان

انواع جوش نخوردن شکستگی

جوش نخوردن شکستگی استخوان به دو نوع هایپروتروفیک و آتروفیک تقسیم می شود:

 

انواع جوش نخوردن شکستگی

 

هایپروتروفیک

در نوع هایپرتروفیک، دو استخوان در محل شکستگی بزرگ و حجیم می شوند ولی به یکدیگر جوش نمی خورند. این نوع بدجوش خوردن معمولابه علت درست ثابت نشدن و حرکت کردن قطعات شکسته شده ایجاد می شود.

آتروفیک

در نوع آتروفیک دو سر استخوان در محل شکستگی نه تنها بزرگ نشده که حتی نازک هم میشود و به شکل نوک مداد درمیایند. این نوع جوش نخوردگی معمولا به علت خون رسانی ناکافی به محل شکستگی ایجاد میشود. درمان این شکستگی ها معمولا پیوند استخوان است.

علائم جوش خوردن شکستگی استخوان

در جوش نخوردن استخوان، استخوان در مرحله تشکیل جای زخم باقی می ماند و پیوند بین بخش های شکسته شده استخوان به صورت جای زخم باقی می ماند و تبدیل به استخوان محکم نمی شود. دیر جوش خوردن شکستگی زمانی ایجاد می شود که هیچ نشانه ای از ترمیم پس از 3الی 6ماه ظاهر نشود.

در این صورت بیمار به چنین علائمی دچار می شود:

  • درد شدید در محل شکستگی ( این درد پس از مدتی که فروکش کرده و دوباره ایجاد می شود)
  • دائمی بودن درد در محل شکستگی
  • تورم شدید در محل شکستگی
  • حساسیت به لمس
  • بدشکل شدن استخوان شکسته شده
  • عدم توانایی  تحمل وزن بدن

تشخیص دقیق جوش نخوردن شکستگی استخوان با بررسی تصاویر رادیوگرافی انجام می شود که در این تصاویر چنین مواردی مشاهده می شود:

  • فاصله داشتن بین دو استخوان
  • مشاهده لبه های سخت شکستگی
  • وجود کال استخونی در شکستگی که هنوز به طور کامل ثابت نشده است

 

تشخیص جوش نخوردن شکستگی استخوان شانه با تصاویر رادیوگرافی

خطرات و عوارض دیر جوش خوردن شکستگی استخوان

عوارض و خطرات جوش نخوردن یا دیرجوش خوردن شکستگی استخوان بسته به علت و محل شکستگی و نوع روش درمانی برای درمان شکستگی متفاوت است. از جمله خطرات و مشکلاتی که بیمار را پس از دیرجوش خوردن شکستگی تهدید می کند می توان به:

  • آسیب دیدن عروق اطراف استخوان شکسته شده
  • آسیب های احشایی به ساختارها
  • آسیب دیدن بافت های اطراف اعصاب و پوست
  • تشکیل زخم های عفونی در محل شکستگی
  • بروز تاول های به دنبال شکستگی

درمان جوش نخوردن شکستگی استخوان

برای درمان جوش نخوردن شکستگی استخوان ابتدا باید علت آن مشخص شود. در صورتی که علت جوش نخوردن شکستگی، دلایل فیزیولوژیک باشد در این صورت ابتدا باید این دلایل برطرف شود. برای مثال در صورتی که علت جوش نخوردن وجود عفونت در مفصل باشد در این حالت ابتدا باید عفونت برطرف گردد تا شکستگی نیز بهبود یابد.

از جمله روش های درمان جوش نخوردن شکستگی استخوان شامل موارد زیر می‌شود:

درمان غیرجراحی شکستگی استخوان

در مواردی که جوش نخوردن استخوان مشکل خاصی برای بیمار ایجاد نکند در این صورت می توان به کمک روش های کم تهاجمی به درمان شکستگی استخوان پرداخت. این روش ها شامل:

 

درمان غیرجراحی شکستگی استخوان

 

تغذیه مناسب

تغذیه تاثیر بسیار خوبی در درمان جوش خوردن و جوش نخوردن استخوان ها دارد. کلسیم، فسفر، روی، منیزیم، ویتامین دی و پروتئین از بهترین مواد معدنی برای درمان جوش نخوردن استخوان ها هستند که فرآیند جوش خوردن را بهبود می بخشند.

تحریک الکتریکی

بهبودی شکستگی در افراد مسن زمان گیر است از این رو پس از شکستگی نیاز به تکنیک هایی مختلفی برای سرعت بخشیدن به بهبود استخوان دارند. تحریک الکتریکی یکی از روش های درمان جوش نخوردن استخوان است که با تاثیری که در بهبودی سریع استخوان ها دارد موجب تکثیر استخوان ها می شود.

اولتراسوند

اولتراسوندتراپی یکی از پرکاربردترین روش‌ها در درمان‌های فیزیکی است که با گرما رسانی به ناحیه آسیب دیده باعث سرعت گرفتن روند بهبود و جوش خوردن استخوان ها می شود.

اوزون تراپی

اوزون تراپی یک روش تزریقی است که با تاثیری که در افزایش جریان خون در مفصل دارد؛ مواد لازم را برای ترمیم بافت های آسیب دیده محیا می سازد. گاز اوزون یک اکسیژن پرانرژی است که به صورت طبیعی در لایه اوزون وجود دارد.

درمان جوش نخوردن شکستگی استخوان با جراحی

در صورتی که روش های درمانی ساده و محافظه کارانه تاثیری در جوش خوردن استخوان یا دیرجوش خوردن استخوان نداشته باشد در این صورت پزشک ارتوپد برای بهبودی سریعتر بیمار از روش های جراحی پیوند استخوان و فیکساتور داخلی استفاده می کند.

 پیوند استخوان

پیوند استخوان یکی از روش های معمول برای جوش نخوردن استخوان است که در آن بافت استخوانی از یک استخوان به استخوان دیگر پیوند زده می شود. اتوگرافت، آلوگرافت، زنوگرافت از جمله روش های پیوند استخوان های شکسته شده می باشد.


مطالب مشابه

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟
آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟

سن ابتلا به آرتروز زانو به روش زندگی و ژنتیک بستگی دارد. افراد مسن‌تر، چاق یا افرادی که دچار آسیب‌دیدگی مفصل هستند بیشتر درمعرض خطر آرتروز قرار دارند اما این بیماری بر جوانان نیز تأثیر می‌گذارد.

مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو
مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو

یکی از نکات مهم بعد از عمل جراحی مینیسک، مراقبت از زانو برای تسریع روند بهبودی و موفقیت کامل در عمل جراحی است. درواقع استراحت و رعایت نکات بهداشتی در طول دوره نقاهت تأثیر قابل توجهی بر پیشرفت بیمار می‌گذارند.

صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل
صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل

صدا دادن زانو یکی از عوارض جانبی بسیار طبیعی عمل تعویض مفصل زانو است. صدایی که می‌شنوید به احتمال زیاد ناشی از قسمت‌های فلزی یا پلاستیکی مفصل تعویض‌شده زانو است.

استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو
استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو

استفاده از زانوبند بعد از عمل تعویض مفصل زانو به موارد فردی و توصیه‌های پزشک بستگی دارد. انواع مختلف زانوبند با جنس‌های مختلف و عملکردهای منحصربه‌فرد طراحی شده‌اند که پزشک با توجه به شرایط بیمار یکی از آن‌ها را پیشنهاد می‌دهد

دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن
دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن

دامنه حرکتی لگن توسط مفصل گوی و کاسه‌ای (مفصل توپی) که از استخوان ران (فمور) و لگن تشکیل شده است، تعیین می‌شود. عمل جراحی تعویض مفصل لگن به بهبود دامنه حرکتی کمک می‌کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

  • m.m

    سلام. وقت بخیر. متاسفانه برای همین یک سوال باید نوبت پزشک بگیرم و پزشک حاضر نیست بدون ویزیت پاسخ بده. قسمت روی پا ( نزدیک مچ و پایین تر از مچ) مو برداشته بود. مراحل درمان طی شده. گچ و پابند طبی و رعایت کردن و فشار نیاوردن و الان تقریبا 6 ماه گذشته. درحالی که دکتر 3 تا 4 ماه برای بهبود کامل پیشنهاد دادن. عکس گرفته شده نشون داده که استخوان جوش خورده. ولی الان بعد از 6 ماه اگه روی پاها بپرم هنوز اون ناحیه درد داره. درد مشابه قبل درمان. این طبیعیه یا نشون دهنده اینه که جوش نخورده؟ عکس نشون داده ترک بسته شده جوش خورده. والی هنوز گاهی تو حاات خاصی فشار بیاد درد داره.

    مدیر سایت

    خدا قوت این مشکل مربوط به استخوان نیست و مربوط به بیحرکتی طولانی مدت است باید حتما شما 15 تا 20 جلسه فیزیوتراپی انجام بدید تا خون رسانی به اون منطقه دوباره برگرده.

×