• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
گرفتگی زانو چیست و درمان آن چگونه است؟

گرفتگی زانو چیست و درمان آن چگونه است؟

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۰۴ تیر ۱۳۹۹

گرفتگی زانو عارضه ای معمول و شایع در زانو است که بر اثر اسپاسم و انقباض ناگهانی و غیرارادی عضلات مفصل زانو ایجاد می شود.گرفتگی زانو به حالتی گفته می شود که در آن حرکت دادن زانو برای فرد بسیار دردناک و مشکل است به گونه ای که دامنه حرکتی بیمار بسیار محدود می شود.

گرفتگی زانو عارضه ای معمول و شایع در زانو است که بر اثر اسپاسم و انقباض ناگهانی و غیرارادی عضلات مفصل زانو ایجاد می شود. این گرفتگی معمولا کوتاه مدت و موقتی است اما بسیار ناخوشایند است.

 

دلایل گرفتگی زانو چیست؟

 

با افزایش سن، گرفتگی زانو به یک معضل جدی تبدیل می شود و عموما به دنبال هر نوع آسیب دیدگی این علائم ظاهر می شود. از مهم ترین علت های گرفتگی زانو می توان به:

استئوآرتریت یا آرتروز زانو

استئوآرتریت یا ساده تر بگویم آرتروز زانو یکی از شایع ترین انواع بیماری آرتریت است که به دنبال ساییدگی و تخریب مفصل زانو ایجاد می شود. این عارضه که بیشتر در اثر ورزش های طاقت فرسا، افزایش سن، چاقی و .. ایجاد می شود بیمار را با گرفتگی و دردهای شدید در ناحیه زانو همراه می سازد.

گرفتگی زانو ناشی از این بیماری پس از بیدار شدن از خواب به شدیدترین حالت خود می رسد.

آرتریت روماتوئید زانو

آرتریت روماتوئید یا روماتیسم زانو یک نوع آرتروز است که به عنوان بیماری خود ایمنی نیز شناخته می شود. در این بیماری سیستم ایمنی به اشتباه به بافت های سالم بدن حمله می کند و در پی آن مفصل دچار التهاب می شود. آرتریت روماتوئید اختلالی است که باعث بروز درد، تورم و گرفتگی شدید در مفصل زانو می شود.

بوریست زانو

بوریس ها کیسه های کوچک حاوی مایع هستند که اصطکاک بین استخوان و تاندون  وعضلات اطراف را کاهش می دهد. هر زانو از 11بورس ساخته شده است زمانی که این بورس ها متلهب شوند عارضه بوریست زانو اتفاق می افتد. بوریست زانو یک عارضه شایع در میان ورزشکاران است که با درد و گرفتگی شدید در زانو همراه است

نقرس

بیماری نقرس یک نوع آرتریت است که به دنبال تجمع اسید اوریک در مفاصل بدن ایجاد می شود. با اینکه بیماری نقرس بیشتر اندام های پایینی بدن یعنی انگشتان پا را درگیر می کند اما در صورتی که مفصل زانو را تحت تاثیر قرار دهد؛ خشکی و گرفتگی زانو یکی از مهم ترین علائم بیماری است که علاوه بر آن با درد شدید و ناگهانی در زانو همراه است.

تومورهای استخوانی

با اینکه به ندرت پیش می آید علت گرفتگی زانو، وجود تومورهای استخوانی باشد اما این امکان وجود دارد. زیرا افراد مبتلا به تومورهای استخوانی به طور مکرر به گرفتی و خشکی در مفصل زانو دچار می شوند. البته این نوع گرفتگی ها بسیار شدیدتر و دردناکتر از سایر بیماری است.

البته گرفتگی زانو می تواند در اثر آسیب دیدگی یا وجود اختلالاتی در عضلات و عصب ها نیز بوجود بیاید که شامل موارد زیر می‌شود:

  • آسیب دیدن عضلات اطراف زانو
  • تحریک عصبی و فشرده شدن عصب ها
  • ضربه دیدن ماهیچه های زانو

گرفتگی زانو چه زمانی خطرناک است؟

در صورتی که گرفتگی زانو به صورت اتفاقی اتفاق بیفتد و این درد طی مدت پنج الی هفت روز ادامه باشد در این صورت باید هر چه سریعتر به یک پزشک و متخصص ارتوپد مراجعه کرد.

 

گرفتگی زانو چه زمانی خطرناک است؟

 

گرفتگی زانو زمانی خطرناک است که با چنین علائمی همراه باشد:

  • گرفتگی همراه با درد شدید در قسمت های مختلف زانو
  • متورم و قرمز شدن اطراف زانو
  • تغییر شکل دادن مفصل زانو
  • خشک و سفت شدن مفصل زانو
  • حساسیت به لمس

با اینکه گرفتگی زانو یک نشانه غیر طبیعی نیست و ممکن است بسیاری از افراد در طول زندگی خود چندین بار به آن دچار می شوند؛ اما در صورتی که در طولانی مدت ادامه داشته باشد و با چنین نشانه هایی همراه باشد باید فکر جدی به حال آن کرد.

علت گرفتگی زانو در هنگام خواب

بسیار دیده شده که بسیاری از مردم هنگامی که به خواب عمیق فرو می روند؛ از درد شدید زانو و گرفتگی رنج می بردند. گرفتگی زانو در هنگام خواب یک مشکل رایج در سالمندان است که با فرارسیدن شب و آماده شدن شخص برای استراحت ایجاد می شود.

از آنجایی که گرفتگی زانو می تواند خواب را از شخص بگیرد و یا خواب را برهم بزند به همین جهت می تواند مشکلات زیادی را برای بیمار ایجاد کند.

درد و گرفتگی زانو در هنگام خواب نتیجه آسیب دیدگی و کشیدگی زانو است و در چنین مواردی اتفاق می افتد:

  • آرتروز استخوان
  • روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید
  • اضافه وزن و چاقی
  • آرتریت عفونی مفصل
  • کار کشیدن بیش از حد از مفصل زانو در طول روز

 

راهکارهای درمان گرفتگی زانو

روش درمان گرفتگی زانو بسته به نوع و علت آن متفاوت است. ممکن است برخی اختلالات همچون آسیب دیدگی جزئی زانو با درمان های خانگی تسکین یابد اما برخی دیگر همچون آرتروز زانو تنها با جراحی تسکین یابد. از این رو گفته می شود. درمان گرفتگی زانو به سه روش کلی انجام می شود که شامل:

درمان خانگی گرفتگی زانو

مطمئنا گرفتگی زانو علاوه بر خشکی و اسپاسم شدید در مفصل زانو با درد ها و نشانه هایی متنوعی همراه است. درمان به موقع و بکارگیری تمامیه روش های درمانی در کاهش درد و گرفتگی زانو بسیار موثر است. روش های خانگی برای درمان گرفتگی زانو شامل:

  • اجتناب از قرار گرفتن در وضعیت نامناسب
  • استفاده از داروهای مسکن بدون تجویز پزشک
  • استفاده از کمپرس یخ
  • بالانگه داشتن زانو
  • استفاده از بانداژ کشی برای کم کردن درد و تورم زانو

درمان بدون جراحی گرفتگی زانو

در صورتی که گرفتگی زانو بیش از 5الی 6روز ادامه داشته باشد و یا علائم آن بدتر شود باید هر چه سریعتر به پزشک ارتوپد مراجعه کنید. پزشک در وهله اول برای درمان گرفتگی شما از چنین روش هایی استفاده می کند:

دارو درمانی

داروی ضد التهاب و داروهای مسکن از مهم ترین داروها برای تسکین دردهای حاصل از گرفتگی زانو می باشند که توسط پزشک ارتوپد تجویز می شود. داروهای غیر استروئیدی همچون  ناپروکسن، استیل‌سالیسیلیک اسید و ایبوپروفن از مهم ترین داروها برای کاهش التهاب زانو می باشند.

تزریق استروئید

در صورتی که گرفتگی زانو باعث خشکی مفصل شود؛ تزریق داروی استروئیدی یکی از بهترین گزینه های درمانی محسوب می شوند. عموما همراه با گرفتگی درد و تورم همراه است که این داروها در کاهش التهاب بسیار موثر است.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی در کنترل و درمان درد های زانو ناشی از گرفتگی بسیار کمک کننده است. از جمله تکنیک هایی که برای درمان گرفتگی زانو استفاده می شود شامل:

 

تکنیک هایی که برای درمان گرفتگی زانو استفاده می شود

 

  • طراحی حرکات کششی و ورزشی مناسب زانو
  • ماساژ بافت نرم
  • اولتراسوند
  • الکترودرمانی
  • لیزر درمانی
  • گرما و یخ درمانی

ورزش درمانی

ورزش در افزایش حرکت مفصل و رفع گرفتگی بسیار موثر است. همچنین در صورتی که علت گرفتگی اضافه وزن باشد در این صورت به کمک ورزش درمانی می توان درد و خشکی زانو را تا حد زیادی کاهش داد.

جراحی گرفتگی زانو

در مورادی که علت گرفتگی زانو آسیب دیدگی شدید زانو باشد پزشک برای برداشتن قطعات آسیب دیده نیاز به عمل جراحی خواهد داشت در غیر این صورت مشکل زانوی شما به احتمال زیاد ادامه یافته و بدتر می شود.

انتخاب نوع جراحی بسته به علت گرفتگی زانو متغییر است که این جراحی ها شامل موارد زیر می‌شود:

  • جراحی آرتروسکوپی زانو
  • جراحی مینیسکتومی
  • جراحی تعویض مفصل زانو

مطالب مشابه

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×