• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
شکستگی کشکک زانو - علت، علائم و راه‌های درمان

شکستگی کشکک زانو - علت، علائم و راه‌های درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۰۱ بهمن ۱۴۰۲

شکستگی کشکک زانو به شکستن استخوان مثلثی شکل قسمت جلویی زانو گفته می شود. این شکستگی آسیب جدی به مفصل زانو وارد می کند و در بلند مدت نیز ممکن است مشکلات زیادی را برای بیمار به وجود بیاورد.

شکستگی کشکک زانو چیست؟

شکستگی کشکک زانو به شکسته شدن استخوان مثلثی شکل قسمت جلویی زانو گفته می شود. استخوان کشکک زانو که در بین استخوان ران و استخوان ساق پا قرار دارد؛ همچون عایقی محکم از مفصل زانو در برابر انواع آسیب ها و ضربات محافظت می کند.

همچنین این استخوان به همراه غضروفی که در ناحیه پشتی آن قرار گرفته می تواند زانوها را به حرکت در بیاورد و به تسهیل حرکت استخوان ها برروی یکدیگر نیز کمک می کند.

 

شکستگی کشکک زانو

 

استخوان کشکک زانو همچون دیگر استخوان ها در صورتی که در مقابل فشار یا ضربه ای قرار بگیرد می تواند بشکند. این شکستگی ها از حالت ساده و حاد متغیر است و بستگی به ضربه و فشاری دارد که به استخوان وارد می شود.

در هر صورت شکستگی کشکک زانو آسیب جدی را به مفصل زانو وارد می کند و در بلند مدت نیز ممکن است این شکستگی مشکلات زیادی را برای بیمار به وجود بیاورد که در ادامه مقاله به طور مفصل به بررسی علائم، علت  و راه های درمان شکستگی کشکک زانو پرداخته ایم.

حتما بخوانید: نرمی کشکک زانو

 

انواع شکستگی پاتلوفمورال

شکستگی کشکک زانو برحسب شدت آن و براساس اینکه در کدام قسمت استخوان دچار شکستگی شود متغیر است و به انواع مختلفی تقسیم می شود که شامل موارد زیر می‌شود:

 

انواع شکستگی پاتلوفمورال

 

شکستگی پایدار

در این نوع شکستگی شکل کشکک تغییر نمی کند و استخوان در طول دوره نقاهت و بهبودی در جای خود باقی می ماند؛ زیرا اینگونه شکستکی ها معمولا بر اثر ضربات با شدت کم بوجود می آید و عوارض شدیدی ندارد.

 

شکستگی به همراه جابه جا شدن کشکک

در این نوع شکستگی استخوان زانو زمانی که استخوان می شکند؛ دو انتهای استخوان شکسته شده از هم جدا می شود از این رو قطعات شکسته شده در این نوع شکستگی به راحتی می توانند حرکت کنند.

 

شکستگی باز

شکستگی باز یکی از وخیم ترین و حادترین شکستگی هایی است که ممکن است برای کشکک زانو اتفاق بیفتد. این نوع شکستگی به قدری شدید است که تکه های شکسته شده استخوان از پوست بیرون می زند.

مدت زمان بهبودی این نوع شکستگی بسیار طولانی است زیرا در این نوع آسیب دیدگی بافت های اطراف استخوان شکسته شده نیز آسیب می بینند.

متاسفانه خطر ابتلا به عفونت و زخم شدن محل استخوان شکسته شده در شکستگی باز وجود دارد از این رو برای جلوگیری از عفونت باید بیمار هر چه سریعتر تحت درمان قرار بگیرد.

 حتما بخوانید: درمان شکستگی استخوان

علت شکستگی کشکک

حدود نود درصد شکستگی ها کشکک زانو به دلیل وارد شدن ضربه مستقیم به زانو ایجاد می شوند. از مهم ترین عوامل بروز این نوع شکستگی زانو می توان به مواردی از قبیل:

  • افتادن بروری زمین بر اثرحوادث رانندگی با موتور
  • زمین خوردن و وارد شدن ضربه مستقیم به زانو
  • برخورد یک ضربه محکم به زانو در تصادفات شاخ به شاخ

با اینکه اصلی ترین علت شکستگی کشکک زانو وارد شدن ضربه مستقیم به زانو است اما گاهی مواقع ممکن است به دلیل انقباض عضله چهار سر ران این استخوان تحت فشار قرار بگیرد و در نهایت بشکند.

این عامل موجب شکستگی باز و حاد، شکستگی کشکک زانو شده که در آن قطعات شکسته شده از هم فاصله می گیرند و استخوان کشکک به دو تکه تقسیم می شود.

البته شکستگی کشکک زانو از جمله شکستگی های نادر مفاصل بدن است زیر تنها یک درصد از کل شکستگی های استخوان بدن را تشکیل می دهد.

علائم شکستگی کشکک زانو

 

علائم شکستگی کشکک زانو

با اینکه شایع ترین علامت شکستگی بروز درد و تورم شدید در زانو است اما علائم شکستگی کشکک زانو برحسب نوع آن متفاوت است و با علائمی نظیر:

در شکستگی باز یا ناپایداری کشکک زانو واضح ترین علامت درد شدید در تمام مفصل زانو است.

بیمار بعد از شکستگی نمی تواند راه برود و هر گونه تغییر وضعیت در مفصل زانو موجب بروز درد شدید و دردناک می شود. از دیگر علامت های این نوع شکستگی کشکک زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کبود و متورم شدن قسمت جلویی زانو
  • خونریزی شدید در محل آسیب دیدگی
  • اختلال در راه رفتن و بلند کردن زانوی آسیب دیده

 

علائم شکستگی ساده و پایدار کشکک زانو عموما خفیف تر بوده و بیمار به درد و تورم کمتری نسبت به شکستگی باز دچار می شود.

در شکستگی همراه با جابه جایی کشکک زانو بیمار بالافاصله پس از ضربه احساس درد شدید می کند و بلافاصله زانو متورم می شود و بیمار دیگر قادر نخواهد بود زانوی خود را به درستی خم کند. در این نوع شکستگی عموما یک شیار برروی کشکک احساس می شود.

حتما بخوانید: درمان لقی کشکک زانو

 

درمان شکستگی کشکک زانو

شکستگی های خفیف و ساده کشکک زانو را می تواند به کمک متدهای پزشکی ساده از جمله استفاده از آتل یا اسپیلنت درمان کرد. اما اگر شکستگی شدید باشد و تکه های شکسته شده جابجا شوند، نیاز است از راهکارهای پیچیده ای مانند عمل جراحی، کمک گرفت تا توانایی مفصل زانو تقویت شود.

  • آتل یا اسپیلنت وسیله ای است که باعث بی حرکت ماندن مفصل آسیب دیده و کاهش درد زانو بعداز آسیب دیدن می شود. آتل های مورد استفاده برای درمان شکستگی خفیف کشکک زانو شامل:
  • آتل های از جنس پلاستیک یا فلز هستند که از قبل آماده شدن و به شکل اندامی که باید برای آن بکار برود در آمده اند.
  • نوع دوم آتل ها یا اسپلینت ها از جنس گچ یا فایبرگلاس هستند که توسط پزشک یا پرسنل درمانی با توجه به ناحیه آسیب دیده ساخته می شوند.

اما در صورتی که شکستگی حاد باشد و تکه های شکسته شده جابه جا شوند در این صورت شکستگی تنها به کمک عمل جراحی درمان  می شود.

در صورتی که پوست اطراف شکستگی دچار جراحت یا پارگی نشده باشد در این صورت بلافاصله پس از وقوع آسیب دیدگی جراحی برای درمان شکستگی کشکک زانو انجام می شود. از جمله روش های جراحی برای درمان شکستگی کشکک زانو شامل:

مدت زمان بهبودی و درمان شکستگی کشکک زانو در هر فردی بسته به عواملی نظیر موارد زیر متغیر است:

  • نوع شکستگی کشکک زانو ( مسلما شکستگی های باز به همراه جابه جایی مدت زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارند)
  • شدت شکستگی ( هر چقدر تعداد قطعات شکسته شده استخوان بیشتر باشد لزوما مدت زمان بهبودی نیز طولانی تر است)
  • سن بیمار( بهبودی و ترمیم شکستگی کشکک زانو در افراد مسن و پیر سخت تر و طولانی تر از افراد جوان است)
  • وضعیت جسمانی بیمار ( افرادی که قبل از شکستگی هیچ سابقه بیماری نداشته اند؛ در مدت زمان کوتاه تر بهبود می یابند)

 مطالعه بیشتر: درمان زانو درد

البته توانبخشی بعد از درمان شکستگی کشکک زانو نقش حیاتی در بهبودی سریعتر شکستگی خواهد داشت. از آنجایی که برای درمان شکستگی کشکک زانو نیاز است، پای فرد برای مدت زیادی در یک آتل بی تحرک نگه داشته شود، زانو ممکن است سفت و عضلات ران ممکن است ضعیف شوند.

به همین خاطر داشتن برنامه توانبخشی به منظور افزایش دامنه حرکتی و قوی کردن ماهیچه ها اهمیت دارد.

درمان به موقع و سریع شکستگی کشکک زانو بسیار اهمیت دارد زیرا در غیر این صورت ممکن است بیمار به عوارضی نظیر:

  •  ساییدگی و آرتروز زانو
  • ضعف شدن عضلات چهار سر ران
  •  مزمن یا شدید شدن درد زانو

مطالب مشابه

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟
آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟

سن ابتلا به آرتروز زانو به روش زندگی و ژنتیک بستگی دارد. افراد مسن‌تر، چاق یا افرادی که دچار آسیب‌دیدگی مفصل هستند بیشتر درمعرض خطر آرتروز قرار دارند اما این بیماری بر جوانان نیز تأثیر می‌گذارد.

مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو
مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو

یکی از نکات مهم بعد از عمل جراحی مینیسک، مراقبت از زانو برای تسریع روند بهبودی و موفقیت کامل در عمل جراحی است. درواقع استراحت و رعایت نکات بهداشتی در طول دوره نقاهت تأثیر قابل توجهی بر پیشرفت بیمار می‌گذارند.

صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل
صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل

صدا دادن زانو یکی از عوارض جانبی بسیار طبیعی عمل تعویض مفصل زانو است. صدایی که می‌شنوید به احتمال زیاد ناشی از قسمت‌های فلزی یا پلاستیکی مفصل تعویض‌شده زانو است.

استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو
استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو

استفاده از زانوبند بعد از عمل تعویض مفصل زانو به موارد فردی و توصیه‌های پزشک بستگی دارد. انواع مختلف زانوبند با جنس‌های مختلف و عملکردهای منحصربه‌فرد طراحی شده‌اند که پزشک با توجه به شرایط بیمار یکی از آن‌ها را پیشنهاد می‌دهد

دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن
دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن

دامنه حرکتی لگن توسط مفصل گوی و کاسه‌ای (مفصل توپی) که از استخوان ران (فمور) و لگن تشکیل شده است، تعیین می‌شود. عمل جراحی تعویض مفصل لگن به بهبود دامنه حرکتی کمک می‌کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×