• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
تومور های استخوانی - علائم، تشخیص و درمان

تومور های استخوانی - علائم، تشخیص و درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۰ دی ۱۴۰۲

تومورهای استخوان (خوش خیم و بدخیم) در مقایسه با بدخیمی های سایر بافت های بدن نسبتا ناشایع هستند.بهترین روش ارزیابی تومورهای استخوان، تهیه گرافی های ساده می باشد.

 تومورهای استخوان (خوش خیم و بدخیم) در مقایسه با بدخیمی های سایر بافت های بدن نسبتا ناشایع هستند. این تومورها همچنین نسبت به تومورهای متاستازی (ثانویه) که از منشاء کارسینوم اولیه پستان، پروستات، ریه یا کلیه از طریق جریان خون به اسکلت منتقل می شوند، نیز کمتر شایع هستند.

اهمیت تومورهای اولیه استخوان در میزان شیوع آن ها نیست، بلکه این تومورها از نظر دشواری در تشخیص و درمان و افتراق آن ها از تعدادی از ضایعات شبه توموری که استخوان را درگیر می کنند، مهم هستند. تومورهای استخوان از بافت مزانشیمی منشاء می گیرند و انواع بدخیم آن ها را سارکوم می نامند.

این تومورها به صورت طبیعی با توجه به نوع سلول عمده در ضایعات (استخوانی، غضروفی یا بافت فیبرو) طبقه بندی می شوند.

تومورهای استخوانی

تومورهای استخوانی

 

علائم تومورهای استخوانی

علائم بالینی تومورهای استخوانی عبارتند از:

  • درد موضعی بدون ارتباط با فعالیت
  • تورم موضعی
  • لنگیدن
  • شکستگی پاتولوژیک
  • ترکیب علائم فوق الذکر

بسیاری از تومورهای خوش خیم ممکن است بدون علامت باشند و به صورت یک یافته ی اتفاقی در رادیوگرافی هایی که به دلایل دیگری گرفته می شوند، کشف گردند.

راه های تشخیص تومورهای استخوان

تشخیص دقیق و سریع تومورهای استخوان به گروهی از متخصصین رادیولوژی، آسیب شناسی، سرطان شناسی و جراح ارتوپد نیاز دارد. این امر به ویژه در موارد مشکوک به وجود تومورهای بدخیم حائز اهمیت است، زیرا در این موارد ممکن است به روش های درمان پیچیده از جمله جراحی و درمان های کمکی نیاز باشد.

اگر شما هم  نمیدانید برای درمان به کدام جراح ارتوپد  مراجعه کنید متن بهترین جراح ارتوپد در تهران را بخوانید

عکس برداری از تومورهای استخوانی

هنوز بهترین روش ارزیابی تومورهای استخوان، تهیه گرافی های ساده می باشد. جهت میزان گسترش تومور و ارتباط آن با ساختارهای کلیدی آناتومیک به تصاویر MRI نیاز می باشد. با این حال بهترین روش افتراق انواع تومورها هنوز برریس یافته های موجود در عکس های ساده ی رادیوگرافی است.

 

بیوپسی

در اکثر موارد جهت دستیابی به تشخیص دقیق نهایی لازم است بیوپسی برای انجام بررسی های بافت شناسی و میکروب شناسی انجام شود. برای انجام بیوپسی ممکن است از جراحی باز یا روش های بسته به کمک سوزن یا روش trephine استفاده نمود. روش بسته را می توان تحت هدایت CT انجام داد اما جهت انجام بررسی های بیشتر (مانند: ایمونوهیستوشیمی یا سیتوژنتیک) بافت اندکی با این روش به دست می آید.

 

در بررسی هر ضایعه استخوانی، یافته های کلیدی زیر به تشخیص صحیح اکثر ضایعات کمک می کنند:

  • سن بیمار

بسیاری از تومورها در گروه های سنی ویژه ای، بیشتر یافت می شوند. سارکوم یوئینگ و کیست های ساده ی استخوانی در کودکان و بالغین جوان دیده می شوند. کندروسارکوما عموما در بیماران سنین بالای 40 سال روی می دهد.

  • ضایعات منفرد یا متعدد

اکثر تومورهای اولیه استخوان، ضایعات منفرد ایجاد می کنند. وجود ضایعات متعدد، مطرح کننده ی متاستازهای استخوانی می باشد. اگرچه به طور ناشایع ممکن است میلوما یا لنفوم نیز عامل ایجاد ضایعات متعدد استخوانی باشند.

  • محل تومور

استخوان گرفتار ضایعه و محل ضایعه در استخوان (اپی فیز، دیافیز یا متافیز) نیز اهمیت دارد. برخی تومورها به طور شایع در بعضی استخوان ها دیده می شوند و برخی از تومورها در بعضی قسمت های استخوان به طور شایع تر ایجاد می گردند. تومورهای سلول غول آسا تقریبا همیشه در ناحیه زیر سطح مفصلی (یعنی ناحیه اپی فیز) دیده می شوند.

  • اندازه تومور

تومورها با رشد آهسته، محدوده ی مشخص و گاهی اسکلروزی دارند و به طور شایع، خوش خیم هستند. ضایعات دارای رشد سریع، حدود نامشخص داشته، به صورت گسترده به استخوان های اطراف نفوذ می کنند. اگرچه این وضعیت به طور تیپیک نشان دهنده ی یک روند بدخیم است، اما سایر ضایعات دارای رشد سریع مانند استئومیلیت حاد نیز ممکن است، ظاهر مشابهی ایجاد نمایند. 

تومورهای خوش خیم استخوان

برخی از تومورهای خوش خیم استخوانی عبارت است از:

  • استئویید استئوما
  • کندروما
  • استئوکندروما
  • تومور سلول غول آسا

تومورهای بدخیم استخوان

برخی از تومورهای بدخیم استخوانی عبارتند از:

  1. استئوسارکوم (سارکوم استئوژنیک)
  2. کندروسارکومای استخوان
  3. هیستیو سیتوم فیبروی بدخیم استخوان
  4. سارکوم یوئینگ
  5. میلو ما (پلاسماسیتوما)
  6. تومورهای ثانویه (متاستازی)

کلام آخر

نحوه ی تشخیص تومور های استخوان و انتخاب راهکار درمانی مناسب، به عهده ی متخصص ارتوپد می باشد. بنابراین نیاز است تا با انجام معاینه و روش های تشخیصی مناسب به درمان تومورهای استخوانی خود کمک و به پزشک متخصص خود اعتماد کنید.

 

مطالب مشابه

زانو درد چرا ایجاد می شود و چطور درمان می شود؟
زانو درد چرا ایجاد می شود و چطور درمان می شود؟

زانودرد، درد یا ناراحتی است که در داخل یا اطراف مفصل زانو احساس می‌شود. محل احساس درد زانو و درمان آن معمولاً به این بستگی دارد که کدام قسمت از مفصل و چرا آسیب دیده است.

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×