• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
زانو درد در دوران بارداری - علت و درمان زانو درد در بارداری

زانو درد در دوران بارداری - علت و درمان زانو درد در بارداری

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۱۳ بهمن ۱۳۹۸

زانو درد در بارداری عارضه ای شایع می باشد که بر اثر عواملی نظیر اضافه وزن و تغییرات هورمونی بروز می کند. درد زانو در بارداری قابل کنترل و درمان می باشد که در این مقاله به توضیح آن می پردازیم.

یکی ازعوارض شایع در دوران بارداری درد زانو در خانم ها و سایر عضلات در بانوان می باشد. عامل اصلی این عارضه اضافه وزن مادر می باشد که در طی بارداری به آن دچار شده است. علاوه بر آن در دوران بارداری مفاصل بدن مادر نسبت به قبل از بارداری نرم تر شده و در واقع آماده تولد نوزاد می باشد. در دوران بارداری در حالی که بدن مادر وزن اضافه می کند فشار عضلانی روی سایر بخش های بدن مانند رحم، مفاصل و استخوان های کف لگن مادر نیز افزایش یافته و همین عوامل باعث بروز درد زانو در دوران بارداری می شود.

 

دلایل بروز درد در دوران بارداری چیست؟

توجه داشته باشید که درد زانو و سایر مفاصل در دوران بارداری امری رایج می باشد و جای نگرانی نیست. با این وجود این درد ممکن است ناشی از عوامل مختلفی باشد و بر همین اساس میزان درد نیز متفاوت است. علل بروز درد در دوران بارداری شامل موارد زیر می باشد:

 

دلایل بروز درد در دوران بارداری چیست؟

 

  • ایجاد تغییرات هورمونی در بدن مادر

در دوران سه ماهه سوم بارداری به دلیل ترشح هورمون ریلاکسین که تحت عنوان هورمون آرامبخش نیز شناخته می شود، از کشش رباط ها و تاندون های لگنی زنان کاسته می شود و با تاثیری که روی عضلات رحم می گذارد بدن را برای انجام زایمان طبیعی آماده می کند. از طرفی دیگر ترشح این هورمون علاوه بر رباط های لگنی مادر روی تاندون ها و رباط های زانوی او نیز تاثیر گذاشته و از کشش طبیعی آن ها می کاهد و همین موضوع باعث احساس زانو درد در زنان می شود. همچنین در بارداری فشار در رگ های پا نیز افزایش یافته و باعث زانو درد می شود.

  • اضافه وزن زنان در دوران بارداری

وزن زنان در دوران بارداری به مرور افزایش پیدا می کند و همین امر موجب اعمال فشار بیشتر روی مفاصل زانو شده و فرد دچار زانو درد می گردد. در بارداری اول شدت این درد بیشتر خواهد بود. زیرا بدن تحمل این اضافه وزن ناشی از بارداری را ندارد.

  • انجام فعالیت های سنگین ورزشی در دوران بارداری

توجه داشته باشید که انجام فعالیت های سنگین ورزشی در دوران حاملگی باعث فشار مضاعف روی عضلات شده و آن ها را تضعیف می کند. بنابراین در این دوران باید به انجام فعالیت ها و ورزش های سبک بپردازید و از تحمیل فشار مضاعف روی عضلات به ویژه زانو خودداری کنید. به عنوان مثال انجام ورزش هایی مانند وزنه برداری در دوران بارداری مفید هستند اما با فشاری که به زانوها وارد می شود زانوها ضعیف شده و منجر به بروز درد در مفاصل زانو می شود. 

  • به زمین خوردن زن باردار و آسیب دیدگی زانوهای او

افتادن ناگهانی مادر باردار و صدمه دیدن زانو و قسمت های دیگر بدن او به دلیل شرایط و تغییرات ایجاد شده در دوران بارداری امری طبیعی می باشد و همین اتفاق می تواند یکی از دلایل زانو درد زنان در دوران بارداری باشد.

  • ایستادن یا پیاده روی زنان باردار به مدت طولانی

به دلیل افزایش وزن زنان در دوران بارداری فشار بیشتری روی زانوها وارد می شود و هنگام ایستادن و راه رفتن به مدت طولانی نیز مفصل زانو مجبور است این فشار اضافی را برای مدت بیشتری تحمل کند که همین امر باعث بروز درد در زانو می شود.

  • کمبود کلسیم در زنان باردار

بدن زنان در دوران بارداری نیاز بیشتری به ویتامین ها و مواد معدنی از جمله کلسیم دارد و اگر در دوران بارداری به مقدار کافی تامین نشود و بدن مادر از طریق مواد غذایی نتواند به مقدار کافی کلسیم دریافت کند بدن با کمبود کلسیم مواجه شده و در نتیجه مبتلا به زانو درد می گردد.

 

درد زانو در بارداری و عوارض آن پس از زایمان

زانو درد زنان در دوران بارداری اگر به موقع درمان نشود ممکن است در آینده و پس از زایمان نیزعوارضی به همراه داشته باشد که از جمله آن ها عبارتند از:

  • استئوآرتریت مفصل زانو نوعی بیماری مفصلی است و پس از زایمان در بدن مادر شروع به رشد نموده و باعث سفتی، درد و قفل شدن زانوها می شود.
  • غضروف ها و رباط های اطراف مفصل زانو که به عنوان محافظ عمل می کنند نیز دچار آسیب دیدگی شده و منجر به بروز اختلالاتی در راه رفتن و خم شدن و انجام کارهای روزمره زنان بعد از زایمان می شود.
  • همچنین افرادی که پس از زایمان زودتر از زمان تعیین شده توسط پزشک، فعالیت های سنگین و ورزشی خود را آغاز می کنند بیش از سایر زنان در معرض ابتلا به درد مفاصل می شوند. زیرا تا چندین هفته پس از زایمان نیز هورمون ریلاکسین در بدن مادر وجود دارد و تاثیرات آن روی رباط ها و تاندون ها همچنان باقی است.
  • برخی دردها که ناشی از ضربه و آرتروز نباشند پس از گذشت چند هفته از زایمان بهبود یافته و نیاز به اقدامات پزشکی ندارد و با استراحت و انجام راهکارهایی که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم برطرف می شود.

حتما بخوانید: مواد غذایی مفید برای تقویت زانو چیست؟ 

کنترل درد زانو در دوران بارداری

با بهره گیری از روش های زیر و انجام تمرینات سبک ورزشی می توان تا حدی درد زانو در دوران بارداری را کاهش داد:

 

کنترل درد زانو در دوران بارداری

 

  • انجام نرمش های سبک در دوران بارداری

انجام تمرینات ورزشی سبک مانند پیاده روی و شنا موجب تقویت عضلات بدن شده و در سلامت مفاصل بدن نیز بسیار موثر خواهد بود.

  • استراحت دادن به پاها در فواصل زمانی منظم

در زمان بارداری به دلیل فشار مضاعفی که روی پاها اعمال می شود باید توجه داشته باشید که از پاهای خود بیش از حد کار نکشید و پاهای خود را خسته نکنید. با پیشرفت حاملگی فشار وارده بر پاها نیز افزایش می یابد. بنابراین باید با استراحت دادن پاهای خود و انجام حرکات نرمشی ملایم تا حدی از درد زانوی خود بکاهید. هنگام نشستن نیز یک بالش کوچک زیر پای خود قرار دهید و از آویزان کردن پاهای خود به مدت طولانی بپرهیزید.

  • استفاده از کفش های مناسب در دوران بارداری

کفش مناسب در دوران بارداری کفشی است که از انحنای کف پای شما در حین راه رفتن حمایت کند. همچنین استفاده از کفی های طبی در داخل کفش نیز جهت جلوگیری از درد زانو در دوران حاملگی مخصوصا هفته های اول بارداری بسیارموثر می باشد.

  • کنترل میزان افزایش وزن در دوران بارداری

سعی کنید در دوران بارداری فرآیند اضافه وزن خود را در حد متعادل نگه دارید. زیرا افزایش وزن سریع باعث وارد آمدن فشار بیشتری روی مفاصل زانو شده و منجر به گرفتگی عضلات پا و واریس می شود.

  • استفاده از زانوبند در دوران بارداری

استفاده از زانو بندهای طبی که یک سوراخ در مرکز خود دارند و روی کشکک را نمی پوشانند نیز در دوران بارداری و انجام فعالیت های روزانه و پیاده روی کردن بسیار مفید می باشد. این زانوبندها از تاندون ها و لیگامنت های نرم مفصل زانوی مادر باردار پشتیبانی کرده و باعث کاهش درد در این ناحیه می شود.

  • کمپرس سرد یا گرم در دوران بارداری

استفاده از حمام گرم و یا کمپرس گرم روی زان وباعث کاهش زانو درد در دوران بارداری می شود. همچنین قراردادن یک کیسه یخ روی مفصل زانو نیز تاثیر خوبی در کاهش زانو درد خواهد داشت و باعث کاهش تورم اطراف مفصل زانو نیز می شود.

  • ماساژ درمانی

ماساژ در دوران بارداری جهت رفع درد و گرفتگی عضلات بسیار مفید و تاثیر گذار می باشد و علاوه بر آن باعث افزایش دامنه حرکتی زانوهای زنان باردار نیز شده و از شدت درد این ناحیه هنگام حرکت می کاهد. آب درمانی نیز در تسکین درد مفاصل بسیار تاثیر گذار خواهد بود.

  • استفاده از رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری

توجه به این نکته بسیار ضروری می باشد که تغذیه مناسب مادر در دوران بارداری باید حاوی تمام ویتامین ها و مواد مغذی لازم برای بدن مادر و جنین باشد و بدن مادر باید تمام این مواد ضروری را از طریق مواد غذایی مصرفی خود دریافت کند. علاوه بر آن افزایش مصرف اسیدهای چرب امگا 3، کلسیم و ویتامین دی در این دوران تاثیر قابل توجهی در بهبود درد مفاصل و رفع سفتی آن ها خواهد داشت.

  • استفاده از شلوار حاملگی مناسب در دوران بارداری

در دوران بارداری استفاده از شلوار مناسب که روی زانوی زن باردار را نیز بپوشاند بسیارضروری می باشد و مانع گرفتگی مفاصل زانوی او می شود. توجه داشته باشید اگر با رعایت نکات ذکرشده همچنان زانو درد وجود داشت باید جهت بررسی وضعیت زن باردار، به پزشک مراجعه شود تا روش درمانی مناسب صورت پذیرد.

روش های درمان زانو درد در دوران بارداری

جهت کاهش درد زانو در دوران بارداری ممکن است پزشک زنان تنها داروی بی ضرری که تجویز می کند داروی استامینوفن باشد که باید با دوز کم و حتما تحت نظر پزشک مصرف شود و از مصرف خود سرانه آن خودداری شود. زیرا مصرف بیش از حد آن باعث آسیب به کبد مادر و جنین درون رحم او خواهد شد.علاوه بر این زن باردار باید از استعمال کرم ها و پماد هایی که حاوی متیل سالیسیلات هستند نیز پرهیز کند. زیرا ممکن است باعث سوزش و حساسیت در ناحیه زانوی او شود.


مطالب مشابه

علائم آرتروز زانو در زنان
علائم آرتروز زانو در زنان

علائم آرتروز زانو در زنان میتواند متفاوت باشد، دانستن این علائم باعث تشخیص زودتر بیماری و درمان به موقع آن میشود.اگر شما با آگاهی از علائم اولیه بیماری آرتروز و مشاهده آن علائم در خود به پزشک ارتوپد مراجعه کنید تشخیص بیماری در مراحل ابتدایی آن صورت می گیرد.

علت سوزش زانو و راه‌های درمانی آن
علت سوزش زانو و راه‌های درمانی آن

سوزش زانو به دلایل مختلفی مانند بیماری‌های التهابی، وجود تومور، سکته مغزی و ... اتفاق می‌افتد و با توجه به هر کدام از این دلایل پزشک درمان مورد نظر را تجویز می‌کند، مثلا جهت درمان سوزش زانو که بر اثر ضربه هنگام فعالیت های ورزشی بروز می کند استراحت کامل، استفاده از کمپرس یخ برای سوزش زانو موثر است.

درد زانو هنگام بالا رفتن از پله ها نشانه چیست؟
درد زانو هنگام بالا رفتن از پله ها نشانه چیست؟

درد زانو به هنگام بالا رفتن از پله ها در بیشتر افراد وجو د دارد و ناشی از عوامل مختلفی می باشد و ممکن است از علائم ابتدایی یک بیماری نیز به شمار رود.در ادامه شما را با علائم درد زانو و علت های آن هنگام بالا رفتن از پله ها آشنا می کنیم.

درد های لگنی در زنان - علت و راه‌های درمان
درد های لگنی در زنان - علت و راه‌های درمان

درد لگن در زنان شیوع بیشتری نسبت به مردان دارد و میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. درد های لگنی در زنان ممکن است حاد یا مزمن باشد در حالت کلی درد مزمن لگنی به این معنا می باشد که فرد حداقل به مدت 6 ماه در ناحیه تحتانی کمر یا شکم خود احساس درد داشته باشد.

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×