• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
درمان لقی کشکک زانو با تمرین در خانه

درمان لقی کشکک زانو با تمرین در خانه

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۹۸

لقی یا بی ثباتی کشکک زانو اختلالی است که به دلیل آسیب دیدن رباط های زانو ایجاد می شود.درمان به موقع عارضه لقی کشکک زانو بسیار اهمیت دارد زیرا این بیماری یک پاسخ دفاعی و حافظتی بدن است این عارضه هم با جراحی و هم به روش غیر جراحی درمان پذیر است.

لقی یا بی ثباتی کشکک زانو اختلالی است که به دلیل آسیب دیدن رباط های زانو ایجاد می شود. برای درمان لقی کشکک زانو هم درمان های جراحی و هم درمان های غیرجراحی وجود دارد.

اما درمان قطعی لقی کشکک زانو انجام عمل جراحی است زیرا در روش درمانی جراحی، رباط های آسیب دیده اطراف کشکک زانو ترمیم و بازسازی می شودن از این رو مفصل زانو به ساختار قبلی خود باز می گردد.

درمان به موقع عارضه لقی کشکک زانو بسیار اهمیت دارد زیرا این بیماری یک پاسخ دفاعی و حافظتی بدن است که زانو و بافت های اطراف برای جلوگیری از شدید شدن آسیب دیدگی، چنین پاسخ را اجرا می کنند. به همین جهت در صورت بی توجه بودن به علائم بیمار، بیمار به بی ثباتی و ناتوانی نیز دچار می شود.

با اینکه بیماری های مفصلی بیشتر در افراد مسن و سالخورده ایجاد می شود اما طبق آمارهای بدست آمده این بیماری بیشتر در افراد جوان و کسانی که علاقمند به فعالیت های ورزشی هستند؛ رخ می دهد. با وجود شایع بودن این بیماری اما روش های درمانی زیادی برای مقابله و درمان لقی کشکک زانو وجود دارد که ما نیز در این مقاله پس از ارزیابی علت ها، علائم و نشانه های این بیماری به راههای درمان آن می پردازیم.

 حتما بخوانید: کشیدگی رباط زانو

لقی کشکک زانو

 

لقی کشکک زانو چیست؟

مفصل زانو که یکی از بزرگترین مفصل های بدن است از پایداری و مقاومت بالایی برخوردار است، به گونه ای که شما قادر هستید به راحتی فعالیت های شدیدی همچون پریدن، انجام فعالیت های ورزشی سنگین و بلند کردن اجسام سنگین را به راحتی انجام دهید اما گاهی به دلیل افزایش سن یا وارد شدن فشار مضاعف به زانو، ممکن است این مفصل پایدار نیز آسیب ببیند و عملکرد طبیعی خود را از دست بدهد.

یکی از شایع ترین اختلالات زانو که با احساس ناپایداری و بی ثباتی در زانو ها همراه است، عارضه لقی کشکک زانو است.

عارضه لقی کشکک زانو زمانی ایجاد می شود که به دلیل ناپایداری مفصل زانو، رباط های زانو آسیب ببیند ، در این صورت رباط ها دیگر نمی توانند به راحتی همچون گذشت وظیفه خم و راست شدن و ثابت نگه داشتن زانو را ایفا کنند.

وجود رباط در تمامی مفصل های بدن ضروری است؛ مفصل زانو که یکی از پیچیده ترین و بزرگترین مفصل های بدن است از چهار رباط اصلی تشکیل شده، دو رباط در اطراف مفصل قرار گرفته اند و وظیفه حرکات جانبی را کنترل می کنند و دو رباط دیگر که به رباط های صلیبی معروف هستند حرکت رو به جلو پشت زانو را کنترل می کنند. از آنجایی که زانو و تمامی اجزای آن از جمله کشکک برای حفظ ثبات خود به رباط نیاز دارد؛ احتمال آسیب دیدن آن بسیار زیاد است.

اگر این اتفاق برای رباط های صلیبی نزدیک کشکک زانو بیفتد مفصل زانو دردناک شده و ناپایدار می شود در این صورت گفته می شود عارضه لقی کشکک زانو اتفاق افتاده است.

 

 رباط های صلیبی نزدیک کشکک

 

علت و علائم لق زدن کشکک زانو چیست؟

کشکک زانو که یکی از سه استخوان تشکیل دهند مفصل زانو است همچون دیگر استخوان ها برای ارتباط با دیگر استخوان از لایه محافظتی غضروف تشکیل شده است. با خم و راست شدن زانو این کشکک است که باعث می شود ما این کار را به راحتی انجام دهیم.

اما در مورادی به دلیل آسیب دیدن کشکک یا رباط های اطراف آن کشکک ها به راحتی همچون گذشته نمی توانند وظایف خود ایفا کنند. عوامل و علت های مختلفی هستند که سبب لق شدن کشکک زانو می شوند که از رایج ترین دلایل آن می توان به:

  • آسیب های ورزشی
  • افتادن بر روی زمین
  • سوانح و حوادث رانندگی
  • انجام فعالیت هایی که نیاز به خم و راست شدن مکرر زانو دارد.

 

علت و علائم لق زدن کشکک زانو چیست؟

 

اشاره کرد. ناپایدار بودن و خالی شدن زانو در هنگام راه رفتن مهم ترین نشانه این بیماری است و فرد مبتلا به آن به علائمی همچون:

  • تغییر شکل پیدا کردن مفصل زانو
  • تغییر شکل پیدا کردن کشکک زانو ( کشکک عموما به اطراف زانو رانده می شود)
  • ورم کردن و التهاب زانو
  • درد و ناراحتی شدید در ناحیه زانو
  • کشکک زانو به راحتی به چپ و راست حرکت می کند.

مبتلا می شود. در صورت بی توجه به علائم این بیماری ممکن است بیمار درد بسیار شدیدتری در ناحیه زانو احساس کند و همین عامل موجب شود به راحتی قادر به راه رفتن نباشد. در صورت مشاهده چنین علائمی پیشنهاد می شود هر چه سریعتر به جراح ارتوپد مراجعه کنید.

 

درمان خانگی لقی کشکک زانو

درمان خانگی لقی کشکک زانو همان درمان های غیرجراحی است. درمان های غیرجراحی با تاثیری که در تقویت عضلات و بهبودی دررفتگی دارند، احتمال کاهش لقی مجدد و دستیابی به نتایج رضایت بخش از درمان زانو را افزایش می دهند. درمان های خانگی برای درمان لقی کشکک زانو شامل:

استراحت کردن

اگر مشکل لقی کشکک زانو بسیار جدی نباشد؛ شما می توانید با کمی استراحت و دوری کردن از فعالیت های سنگین به مقابله با این عارضه بپردازید. البته توجه نماید، استراحت زیاد باعث ضعیف شدن ماهیچه ها می گردد، که می تواند درد مفاصل را بدتر کند.

استفاده از کمپرس آب سرد و گرم

استفاده از کمپرس آب گرم یا حمام کردن با آب گرم تاثیر بسیار خوبی در کم کردن درد و علائم بیماری دارد زیرا گرما با تاثیری که در شل کردن و ریلکس کردن ماهیچه های ران و زانو دارد باعث تسکین درد زانو می شود. در صورتی که بیمار به دلیل لقی کشکک زانو به تورم و ورم در زانو دچار باشد؛ استفاده از کمپرس آب یخ یکی از سریعترین راه ها در تسکین التهاب و ورم حاصل از این بیمار است.

  • بیشتر بخوانید:

مهم ترین دلایل زانو درد در جوانی

استفاده از بریس

حتما قبل از استفاده از بریس با جراح ارتوپد یا متخصص فیزیوتراپ مشورت کنید زیرا استفاده بیش از حد و بی مورد از بریس خطر بدتر شدن لقی و جابه جایی کشکک زانو را تشدید می کند. جراح ارتوپد متناسب با شرایط بیمار بهترین نوع بریس را تجویز می کند.

استفاده از نوار چسب و اسپلیت

این وسیله باعث ثابت نگه داشتن کشکک زانو می شود از این رو سبب حفظ پایداری و موقعیت زانو می شود. استفاده از نوار چسب و اسپلیت یک روش موثر در درمان لقی کشکک زانو است که توسط جراح ارتوپد تجویز می شود.

استفاده از دارو

داروهایی همچون ناپروکسن، ایبوپروفن و داروهای ضد دردی همچون استامینوفن از جمله داروهایی هستند که جراح ارتوپد برای درمان لقی کشکک زانو تجویز می کند.

 

درمان لقی کشکک زانو با ورزش

 از جمله بهترین تمرینات و حرکات ورزشی مخصوص زانو و لقی کشکک زانو می توان به:

 

درمان لقی کشکک زانو با ورزش

 حتما بخوانید: نرمی کشکک زانو چیست؟

منقبض کردن ماهیچه چهار سر ران

برای انجام این حرکت با فشار دادن زانو توسط یک حوله تا شده، عضله چهار سر ران را منقبض کنید. در این حالت، انگشت خود را روی قسمت داخلی ماهیچه چهار سر قرار دهید تا انقباض آن را حس کنید. این حرکت را 10 مرتبه و هر مرتبه به مدت 5 ثانیه انجام دهید. سعی کنید این حرکت را هر چه می‌توانید با فشار بیشتر انجام دهید، اما مراقب باشید که این فشار باعث تشدید آسیب دیدگی شما نشود.

تمرینات ورزشی به صورت طاق باز

برای انجام این حرکت به پشت دراز بکشید و یک توپ نرم بین دو زانوی خود قرار دهید و زانوهای خود را کاملاً صاف کنید و بعد به آرامی توپ را در بین زانوهای خود فشار دهید تا قسمت داخلی ماهیچه‌های نزدیک کننده بزرگ منقبض شود. این حالت را 5 ثانیه حفظ کنید و 10 مرتبه با حداکثر فشاری که می‌توانید، تکرار کنید. البته تا حدی که باعث احساس درد و ناراحتی زانو نشود.

خم و راست کردن زانو

زانوی خود را هر چقدر که می‌توانید و تا زمانی که احساس درد و فشار شدیدی بر آن نکرده‌اید، خم و راست کنید. به تدریج دامنه حرکت زانو را تا جایی که می‌توانید و احساس درد نمی‌کنید افزایش دهید. این حرکت را 10 تا 20 مرتبه انجام دهید، اما مراقب باشید که باعث تشدید علائم آسیب دیدگی نشود.

حرکت ورزشی کشیدگی باسن

برای شروع این حرکت، پشت یک میز یا نیمکت بایستید و دست خود را روی آن قرار دهید تا تعادل شما حفظ شود. زانو و کمر خود را صاف نگه دارید، در حالی که ماهیچه‌های پایین تنه خود را منقبض می‌کنید، به آرامی پای خود را به سمت عقب ببرید. این حالت را دو ثانیه نگه دارید و بعد به وضعیت اول برگردید. این حرکت را 10 مرتبه به گونه‌ای که باعث احساس درد نشود، تکرار کنید.

درمان لقی کشکک زانو با جراحی

در صورتی که علائم و دردهای بیماری با روش های خانگی و غیرجراحی تسکین بیابد در این صورت نیازی به جراحی برای درمان لقی کشکک زانو نیست. اما تنها راه درمان لقی های حاد و تشدید شونده کشکک زانو، ترمیم رباط های زانو است که در این صورت بیمار نیاز به جراحی خواهد داشت.

از جمله روش جراحی برای ترمیم رباط ها و ضایعات داخل مفصلی، پیوند زدن مواد مصنوعی یا طبیعی به درون زانو است. از جمله موادی که برای پیوند استفاده می شود شامل اتوگرافت، آلوگرافت و گرفت های مصنوعی است. از اتوگرافت یا گرافت های اتوژن برای ترمیم و بازسازی رباط های صلیبی استفاده می شود. کارایی و کاربرد این نوع پیوند بیشتر و موثرتر از مابقی پیوند ها است و در بیشتر جراحی های مدرن و کم تهاجمی زانو استفاده می شود.


مطالب مشابه

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟
آرتروز زانو از چه سنی شروع می‌شود؟

سن ابتلا به آرتروز زانو به روش زندگی و ژنتیک بستگی دارد. افراد مسن‌تر، چاق یا افرادی که دچار آسیب‌دیدگی مفصل هستند بیشتر درمعرض خطر آرتروز قرار دارند اما این بیماری بر جوانان نیز تأثیر می‌گذارد.

مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو
مراقبت بعد از جراحی پارگی مینیسک زانو

یکی از نکات مهم بعد از عمل جراحی مینیسک، مراقبت از زانو برای تسریع روند بهبودی و موفقیت کامل در عمل جراحی است. درواقع استراحت و رعایت نکات بهداشتی در طول دوره نقاهت تأثیر قابل توجهی بر پیشرفت بیمار می‌گذارند.

صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل
صدا دادن زانو بعد از عمل تعویض مفصل

صدا دادن زانو یکی از عوارض جانبی بسیار طبیعی عمل تعویض مفصل زانو است. صدایی که می‌شنوید به احتمال زیاد ناشی از قسمت‌های فلزی یا پلاستیکی مفصل تعویض‌شده زانو است.

استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو
استفاده از زانوبند (بریس) بعد از جراحی زانو

استفاده از زانوبند بعد از عمل تعویض مفصل زانو به موارد فردی و توصیه‌های پزشک بستگی دارد. انواع مختلف زانوبند با جنس‌های مختلف و عملکردهای منحصربه‌فرد طراحی شده‌اند که پزشک با توجه به شرایط بیمار یکی از آن‌ها را پیشنهاد می‌دهد

دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن
دامنه حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن

دامنه حرکتی لگن توسط مفصل گوی و کاسه‌ای (مفصل توپی) که از استخوان ران (فمور) و لگن تشکیل شده است، تعیین می‌شود. عمل جراحی تعویض مفصل لگن به بهبود دامنه حرکتی کمک می‌کند.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×