• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
درمان آرتروز زانو (ساییدگی زانو) با روش‌های غیر جراحی

درمان آرتروز زانو (ساییدگی زانو) با روش‌های غیر جراحی

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۲۴ اسفند ۱۳۹۸

آرتروز زانو بدون جراحی هم قابل درمان است، درمان آرتروز زانو با فیزیوتراپی، لیزر درمانی و ... هم امکان پذیر است. از آنجایی که آرتروز زانو یک بیماری پیشرونده است بهتر است هر چه زودتر برای درمان اقدام شود.

با افزایش سن و پیر شدن، غضروف های موجود در مفصل ها نیز دچار آسیب و فرسودگی می شوند؛ آرتروز زانو یکی از شایع ترین انواع بیماری های مفصلی است که به دنبال تخریب مفصل ها ایجاد می شود.

از آنجایی که بیماری آرتروز جزو بیماری های پیشرونده است با ادامه داشتن این بیماری، استخوان ها و مفصل های زانو نیز متحمل آسیب های جدی می شوند که در این حالت گفته می شود فرد در معرض ساییدگی زانو قرار دارد.

ساییدگی مفصل زانو یکی از شایع ترین اشکال آرتروز است که با نازک شدن لایه غضروفی قرار گرفته در میان مفصل و ساییده شدن استخوان ها برروی یکدیگر رخ می دهد.

درمان ساییدگی زانو در اغلب موارد از طریق روش های درمانی بدون جراحی صورت می گیرد و جراح ارتوپد در ابتدای سعی دارد به کمک روش های غیر جراحی همچون فیزیوتراپی، دارودرمانی و تزریق به درمان این اختلال بپردازد.

ساییدگی زانو

درمان آرتروز یا ساییدگی زانو 

 

ساییدگی زانو چیست با چه علائمی همراه است؟

غضروف بافت زنده است که دارای خاصیت ارتجاعی است و با قرار گرفتن دور تا دور مفصل ها، به آنها کمک می کند تا به راحتی بروی هم بلغزند. غضروف در مفصل همچنین به عنوان نقش ضربه گیر را نیز ایفا می کند و مفصل را در برابر انواع آسیب ها و ضربات مصون می دارد.

با گذر زمان و افزایش سن، غضروف ها دیگر آن توانایی و استقامت گذشته را نداشته و دچار تخریب می شوند. که در این حالت گفته می شود؛ عارضه آرتروز زانو رخ داده است.

با اینکه بیماری آرتروز زانو، بیماری مربوط به تخریب غضروف هاست اما با فرسایش غضروف استخوان ها به همدیگر ساییده می شوند و با سایش استخوان ها به یکدیگر، ساییدگی زانو رخ می دهد. ساییدگی زانو در ابتلا ممکن است هیچ گونه علائمی را برای بیمار بوجود نیاورد ولی با گذشت زمان این علائم و نشانه ها ظاهر می شود که از مهم ترین علائم ساییدگی مفصل زانو می توان به:

بروز درد در هنگام راه رفتن و خم و راست کردن زانو

سفتی و خشکی شدید در مفصل زانو، خصوصا این سفتی در هنگام صبح شدیدتر است.

  • کم شدن دامنه حرکتی مفصل زانو و از بین رفتن انعطاف پذیری زانو
  • شنیده شدن صداهایی از زانو در هنگام خم و راست شدن زانو
  • احساس سوزش و حساسیت به لمس
  • نرم شدن مفصل زانو به دلیل تجمع مایع اضافی
  • خم شدن و انحراف زانو

ساییدگی زانو

علائم و نشانه های آرتروز یا ساییدگی زانو در زنان

 

علت ها و دلایل ساییدگی زانو

ساییدگی زانو که بیماری مربوط به افراد مسن و بالای 50سال است به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های مفصلی و دردهای زانو شناخته می شود.

این بیماری مشکلات و عوارض زیادی را بر جای می گذارد به گونه ای که فرد مبتلا به آن حتی قادر نیست به درستی راه برود و زانوی خود را خم و راست کند. علت و دلایل مختلفی هستند که در بروز این بیماری دخیل هستند که از شایع ترین دلایل آن می توان به:

  • درمان نشدن به موقع اختلالات زانو
  • شکستگی استخوان کشکک زانو
  • پرانتزی بودن زانو
  • پارگی رباط و آسیب دیدن مینیسک زانو
  • افزایش وزن و چاقی
  • افزایش سن
  • وارد شدن ضربه به مفصل زانو
  • وراثت و داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به ساییدگی زانو

تشخیص به موقع عارضه ساییدگی زانو در درمان راحتر و سریع این بیماری بسیار موثر است و باعث می شود درمان ساییدگی زانو بدون جراحی و با کمک روش های ساده صورت بگیرد، در غیر این صورت جراح مجبور می شود برای درمان این بیماری از روش های پرتهاجمی تر همچون جراحی تعویض مفصل زانو استفاده نماید.

 

درمان ساییدگی زانو بدون جراحی

 

درمان ساییدگی زانو بدون جراحی با روش های محافظه کارانه

با کمک درمان های محافظه کارانه  هم می توان به درمان بیمار ساییدگی زانو پرداخت و هم اینکه از فرآیند پیشرفت بیماری ساییدگی زانو جلوگیری نمود. از جمله روش های رایج برای کنترل علائم و بهبود شرایط بیمار می توان به:

دارودرمانی

بهتر است برای مصرف دارو حتما از یک پزشک متخصص نظیر جراح ارتوپد کمک بگیرید؛ زیرا بدن افراد مختلف در واکنش به داروها متفاوت است و بسته به علت ساییدگی زانو، نوع داروی تجویزی نیز متفاوت می باشد. انواع داروهایی که برای بیمار مبتلا به آرتروز زانو تجویز می شود شامل:

  • داروهای مسکن و ضد درد( این داروها را می توانید بدون نسخه پزشک نیز تهیه کنید)
  • داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی
  • داروهای ضدروماتیسمی
  • داروهای قوی کورتیکواستروئیدی
  • داروهای شل کننده عضلانی

 

استفاده از زانوبند

از زانوبند در درمان ساییدگی زانو به منظور پیشتیبانی و بدتر شدن شرایط بیمار استفاده می شود. البته از زانوبند در مواردی استفاده می شود که ساییدگی زانو بر کاسه زانو تاثیر بدی گذاشته باشد در این حالت با استفاده از زانوبند می توان از شدید شدن درد پیشگیری کرد.

استفاده از کفش طبی

زانو با پاها ارتباط مستقیمی دارد به گونه ای که اگر یکی از این اعضا درد داشته باشد بر دیگری نیز تاثیر می گذارد. از آنجایی که دردهای حاصل از ساییدگی زانو با راه رفتن تشدید می یابد ( زیرا در این حالت فشار زیادی به مفصل زانو وارد می شود ) به همین منظور با استفاده از یک کفش مناسب که از طبی مناسبی برخودار است می توان از تشدید یافتن این علائم پیشگیری کرد.

همچنین کفی‌های طبی به افزایش ترازی پاها و مچ پاها کمک کرده که همین مورد باعث افزایش ترازی زانوها شده و به درست راه رفتن شما کمک می‌کند.

درمان ساییدگی زانو با فیزیوتراپی

در صورتی که درد و علائم بیمار از طریق روش های محافظه کارانه و ساده تسکین نباید در این صورت جراح ارتوپد بیمار را به یک متخصص فیزیوتراپ ارجاع می دهد؛ فیزیوتراپی زانو یکی از روش های موثر درمان ساییدگی زانو بدون جراحی است که به منظور درمان درد و التهاب زانو انجام می شود.

از جمله روش های درمانی که به کمک فیزیوتراپی ارائه می شود شامل:

ماساژ درمانی

ماساژتراپی یا ماساژ درمانی روشی ایمن و موثر برای درمان دردهای زانوی خصوصا آرتروز زانو می باشد. البته این کار باید با احتیاط کامل انجام شود زیار ممکن است علائم ساییدگی و فرسودگی بدتر شود. این روش همچنین در ترکیب با سایر روش‌های فیزیوتراپی بسیار موثر است.

درمان آرتروز زانو با لیزر درمانی

درمان بدون جراحی آرتروز زانو با لیزر

لیزردرمانی

در روش لیزردرمانی زانو از انرژی نورانی برای تسکین درد و علائم بیماری ساییدگی زانو استفاده می شود. لیزر درمانی  یک روش درمانی غیرتهاجمی است که معمولاً توسط پزشک در مطب با ابزارهای دستی کوچک انجام می‌شود. در حین انجام این کار از شما خواسته می‌شود که از یک عینک محافظ استفاده کند زیرا تابش مستقیم لیزر ممکن است به چشم‌های شما آسیب وارد کند.

طول موج نور بر اساس شدت درد در زانو توسط پزشک تنظیم می‌شود. پزشک ابزار دستی لیزر را در نزدیکی زانوی شما گرفته یا آن را به مدت 30 ثانیه تا حداکثر 5 دقیقه به پشت زانوی شما می‌چسباند که البته این مدت به شدت درد بستگی دارد.

طول مدت قرار گرفتن در معرض لیزر درمانی به اندازه ناحیه تحت درمان و میزان لیزر تابشی بستگی دارد. نور از پوست عبور کرده و به بافت زانو می‌رسد. بافت‌ها انرژی نوری که به آن‌ها می‌رسد را جذب می‌کنند. انرژی نور پس از جذب، التهاب را در زانو کاهش داده و بافت‌های آسیب‌دیده را برای بازسازی تحریک می‌کند. پس از یک جلسه درمان، شما احساس بهتری خواهید داشت اما تعداد جلسات درمان مورد نیاز به شدت آسیب‌دیدگی زانوی شما بستگی دارد.

ورزش درمانی ساییدگی زانو

ورزش های مخصوصی که برای درمان ساییدگی ارائه شده اند باعث افزایش انعطاف پذیری و تقویت عضلات حمایت کننده می شود با انجام این تمرینات می توانید دردهای حاصل ساییدگی زانو را تا حد زیادی کاهش داده و مقابله به این بیماری بپردازید.

حتما بخوانید: عوارض آرترو زانو

درمان ساییدگی زانو با تزریق ژل

درمان ساییدگی زانو با تزریق ژل اسید هیالورنیک

درمان ساییدگی زانو بدون جراحی با تزریق

درمان ساییدگی زانو از طریق تزریق یک روش کم تهاجمی در درمان موقت عارضه زانو درد است که در اغلب موراد تاثیرات مثبتی در تسکین درد بیمار دارد. تزریق برای درمان ساییدگی به روش های متنوعی انجام می شود که این روش ها شامل:

تزریق ژل

برخی ها کاربرد ژل را تنها در رفع چین و چروک و برجسته سازی اجزای بدن می دانند؛ بلکه بهتر است بدانید از این مواد در درمان درد ها و بیماری هایی نظیر آرتروز زانو یا ساییدگی زانو نیز استفاده می شود.

ژل تزریق شده برای تسکین دردهای حاصل از ساییدگی زانو، به ژل های اسید هیالورونیک معروف هستند و تزریق مستقیم در موضع درد انجام می شوند. وقتی ژل های اسید هیالورونیک در زانو تزریق می شوند، به روان شدن مفاصل کمک زیادی می کنند.

در مفاصلی که دچار تورم شده اند، ماده طبیعی اسید هیالورونیک به مقدار بسیار کمی وجود دارد و بنابراین تزریق ژل اسید هیالورونیک باعث بهبود ضخامت مایع سینوویال می شود.

اوزن تراپی یا ازون درمانی

اوزون تراپی یکی از روش های درمانی است که از اتم اکسیژن برای ترمیم و بازسازی بافت آسیب دیده استفاده می شود.

در روش درمانی ساییدگی زانو با اوزون تراپی، پزشک مقدار بسیار کمی از گاز اوزون را به بدن انتقال می دهد. اوزون تزریق شده در بدن با تاثیری که در گردش خون دارد موجب افزایش ترمیم و بازسازی غضروف ها شده از این رو از ساییدگی زانو جلوگیری می کند.

تزریق پی آر پی

پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت نوعی روش درمانی بدون جراحی ساییدگی زانو است که از خون خود بیمار برای درمان بیماری استفاده می شود. برای درمان پی آر پی، ابتدا مقداری خون از بازوی شما گرفته می‌شود. نمونه‌ی خون شما درون دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار می‌گیرد.

در این دستگاه با چرخش سریع و بر اساس نیروی گریز از مرکز، بخش‌های مختلف خون جدا می‌شوند. در نهایت محلولی به دست می‌آید که غنی از پلاکت‌های خونی است. پس از دستیابی به این محلول، این محلول به پوست شما تزریق می شود.


مطالب مشابه

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟
آیا بیماری آرتروز زانو ارثی است؟

آرتروز یا استئوآرتریت (OA) همیشه ارثی نیست، اما کارشناسان معتقدند ممکن است جزئی ژنتیکی وجود داشته باشد که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. درحالی‌که ژنتیک در افزایش خطر ابتلا به آرتروز نقش دارد، این بیماری ارثی نیست.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×