• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
تغذیه مناسب برای پیشگیری از پوکی استخوان

تغذیه مناسب برای پیشگیری از پوکی استخوان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
بروز رسانی : ۲۴ دی ۱۴۰۲

داشتن تغذیه مناسب در پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان بسیار مهم است. رژیم غذایی فاقد کلسیم و ویتامین D باعث ضعیف شدن استخوان و در نهایت از بین رفتن تراکم استخوان می شود.

منظور از پوکی استخوان چیست؟

پوکی استخوان یکی از شایع ترین بیماری ها و اختلالات اسکلتی است که بیشتر در دوران سالمندی بروز می‌کند و با تاثیری که در کاهش تراکم استخوان دارد؛ خطر شکستگی را در فرد افزایش می‌دهد.

پوکی استخوان به “بیماری خاموش” معروف است چون بدون علامت و نشانه پیشرفت می‌کند و زمانی ظاهر می شود که با کوچکترین ضربه یا افتادن های معمولی استخوان دچار شکستگی شوید. شکستگی‌های ناشی از پوکی استخوان معمولا در ناحیه لگن، مچ دست و ستون فقرات ایجاد می‌شود.

بافت استخوان نیز همچون دیگر اجزا و سلول های بدن دائما در حال جذب و جایگزینی هستند بدین صورت که سلول های قدیمی از بین رفته و سلول های جدید جایگزین می شوند اما با بالا رفتن سن این فرآیند دچار اختلال می شود و دیگر مقدار تولید سلول های جدید با مرگ سلول های قدیمی برابر نیست در این صورت گفته می شود پوکی استخوان رخ داده است.

استخوان‌ها عضو مهم و حیاتی بدن هستند و تقویت آنها باعث سلامتی و تناسب اندام می‌شود. برای حفظ استحکام استخوان و بهبود و تقویت بافت آن علاوه بر دریافت مقدار کافی کلسیم در روز باید به رژیم غذایی و توصیه‌های دیگر مربوط به سبک زندگی توجه ویژه ای داست که ما در این مقاله به تاثیر تغذیه در پیشگیری و درمان پوکی استخوان می پردازیم.

حتما بخوانید: 10 راهکار ساده برای پیشگیری از پوکی استخوان 

 

به طور کلی پوکی استخوان به دوسته تقسیم می‌شود:

پوکی استخوان نوع 1 ( پوکی استخوان بعد از یائسگی)

این نوع پوکی استخوان به علت کاهش شدید میزان استروژن بدن پس از یائسگی در زنان رخ می‌دهد. در این حالت استخوان کلسیم و مواد معدنی خود را از دست می دهد و شکننده می‌شود.

پوکی استخوان نوع 2 ( پوکی استخوان سالخوردگی)

در سنین بالا (عموما پس از 70 سالگی) بر اثر سالخوردگی پوکی استخوان به وجود می‌آید. این مورد در زنان دو برابر مردان محتمل است. این نوع پوکی استخوان با نازک شدن استخوان و از دست رفتن تراکم استخوان رخ می دهد.

پوکی استخوان و تغذیه

پیشگیری از پوکی استخوان با داشتن تغذیه مناسب

تاثیر تغذیه در درمان پوکی استخوان چقدر است؟

رژیم غذایی در کاهش یا افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان نقش پر رنگی و مهمی دارند. رژیم غذایی فاقد کلسیم و ویتامین D باعث ضعیف شدن استخوان و در نهایت از بین رفتن تراکم استخوان می شود.

برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان حتما توصیه های زیر را رعایت کنید:

  • مصرف سبزیجات و میوه های سرشار از منیزیم، پتاسیم و ویتامین کا را سبد غذایی خود قرار دهید زیرا احتمال ابتلا به پوکی استخوان را تا چندین برابر کاهش می دهد.
  • مقدار نمک را در طبخ غذاهای خود به حداقل برسانید؛ زیرا افزایش مصرف نمک می توانید موجب افزایش دفع کلسیم از ادرار شده و همین مسئله در تراکم استخوان تاثیر دارد.
  • گرچه حفظ تراکم استخوان نیازمند مصرف مقدار کافی پروتئین است اما برای کسب پروتئین بهتر است از پروتئین های گیاهی همچون حبوبات استفاده نمیاد زیرا مصرف زیاد گوشت میتواند احتمال پوکی استخوان را بیشتر کند.
  • مصرف نوشابه های گازدار، قهوه، روغن ها و چربی های غیراشباع را به حداقل برسانید زیرا این مواد موجب دفع کلسیم از بدن شده و پوکی استخوان را بیشتر کند.

 

اهمیت کلیسم در درمان و پیشگیری از پوکی استخوان

کلسیم یکی از مهمترین مواد مورد نیاز برای داشتن استخوان های محکم است. مهمترین منبع کلسیم شیر، ماست و پنیر است. هیچ منبع غذایی دیگری به اندازه لبنیات کلسیم ندارد.

در سنین رشد بدن ما به مقادیر فراوانی از کلسیم برای ساختن استخوان نیاز دارد. در سنین جوانی تا آنجا که ممکن است باید سعی کنیم تا بدن ما استخوان بیشتری بسازد و این یک سرمایه گذاری ارزشمند برای آینده ما است. هرچه در جوانی بدن ما استخوان کمتری بسازد در سنین پیری زودتر به پوکی استخوان دچار می شویم.

البته ما تنها در جوانی به کلسیم احتیاج نداریم بلکه بدن ما برای حفظ سلامت استخوان هایش نیاز به کلسیم دارد. بعد از سنین رشد، بدن روزانه مقداری کلسیم خود را از دست میدهد و ما باید این مقدار کلسیم را از موادغذایی یا مکمل ها بدست بیاوریم.

تحقیقات نشان داده که بچه ها و نوجوانانی که از لبنیات کمتری در رژیم غذایی خود استفاده میکنند استخوان هایی با تراکم کمتر دارند. همچنین بالغینی که در زمان بچگی لبنیات کمتری مصرف کرده اند در بزرگسالی بیشتر به پوکی استخوان یا استئوپروز دچار میشوند.

پس با این تفسیر برای اینکه بتوان میزان کافی کلسیم را به بدن رساند مصرف روزانه سه بار لبنیات در روز ضروری است. میزان نیاز کلسیم هر فرد بطور متوسط روزی یک گرم است. هر لیوان شیر و یا هر لیوان ماست حدود یک چهارم تا یک سوم گرم کلسیم دارد. بطور متوسط یک لیتر شیر یا یک لیتر ماست حاوی 1000 میلی گرم کلسیم است.

همان طور که اشاره شدن مقدار مورد نیاز کلسیم در هر فردی متفاوت است و بدین ترتیب می باشد:

  • مردان و زنان بین 18-9 سال به روزی 1300 میلیگرم کلسیم نیاز دارند
  • مردان و زنان بین 50-19 سال به روزی 1000 میلیگرم کلسیم نیاز دارند
  • زنان باردار به روزی 1300 میلیگرم کلسیم نیاز دارند
  • زنان بالای 50 سال به روزی 1200 میلیگرم کلسیم نیاز دارند.

در صورتی که نمیتوانید میزان کلسیم روزانه مورد نیاز خود را از طریق غذا تامین کنید باید آنرا از طریق قرص های حاوی کلسیم به بدن خود برسانید. هر قرص کلسیم بطور معمول حاوی یک چهارم گرم کلسیم است. بهترین زمان مصرف این قرص ها همراه با غذا است و در هر وعده نباید بیش از یک عدد قرص مصرف کرد.

 

اهمیت کلیسم در درمان و پیشگیری از پوکی استخوان

 

 

نقش ویتامین دی در درمان و پیشگیری از پوکی استخوان

ویتامین دی برای جذب کلسیم ضروری و مورد نیاز است. بدون ویتامین دی بدن نمیتواند کلسیمی را که وارد بدن شده به درستی جذب کرده و بر روی استخوان ها بنشاند.

گرچه ویتامین دی توسط پوست بدن انسان وقتی زیر نور آفتاب است ساخته میشود ولی در زندگی شهری امروزی بندرت کسی را میتوان یافت که به اندازه کافی در معرض نور خورشید قرار گیرد تا ویتامین دی مورد نیاز به وی برسد.

مهمترین غذاهایی که ویتامین دی زیاد دارند ماهی سالمون، ساردین و تون است. بیش از 70 درصد مردم کمبود ویتامین دی دارند. اگر فکر میکنی در رژیم غذایی شما به اندازه کافی ویتامین دی وجود ندارد باید آن را از طریق مکمل ها مانند قرص های مولتی ویتامین و یا قرص های کلسیم-دی به بدن خود برسانید.

امروز تقریبا به همه افراد توصیه میشود از مکمل های ویتامین دی در رژیم غذایی خود استفاده کنند. برای این منظور معمولا از قرص های ویتامین دی با دوز 50 هزار واحد استفاده میشود. تقریبا به همه افراد توصیه میشود تا ماهی یک قرص ویتامین دی 50 هزار مصرف کنند.


مطالب مشابه

زانو درد چرا ایجاد می شود و چطور درمان می شود؟
زانو درد چرا ایجاد می شود و چطور درمان می شود؟

زانودرد، درد یا ناراحتی است که در داخل یا اطراف مفصل زانو احساس می‌شود. محل احساس درد زانو و درمان آن معمولاً به این بستگی دارد که کدام قسمت از مفصل و چرا آسیب دیده است.

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×