• 02129123462
  • آدرس: تهران، میدان اقدسیه، خیابان اراج، خیابان 22 بهمن، روبروی بیمارستان نیکان، پلی کلینیک فوق تخصصی نیکان، طبقه 4
درد عصبی لگن (سیاتیک) - دلایل و روش های درمان

درد عصبی لگن (سیاتیک) - دلایل و روش های درمان

مدت مطالعه: دقیقه
نویسنده: تیم محتوا
انتشار : ۲۶ بهمن ۱۳۹۸

درد عصبی لگن یا درد سیاتیک دردری است که از لگن تا انتهای ساق پا کشیده می شود و عوامل مختلفی در بروز آن نقش دارند که با خواندن این مقاله با دلایل درد سیاتیک و درمان آن آشنا خواهید شد.

درد سیاتیک از دردهای عصبی لگن بوده و می تواند از یک درد خفیف شروع شده و تا ناتوانی و از کار افتادگی کامل فرد پیشرفت کند. در ناحیه بروز این عارضه احساس خارش، سوزش، بی حسی و ضعف عضلانی نیز مشاهده می شود.

سیاتیک نام یک عصب است و بلندترین عصب داخل بدن نیز به شمار می رود. عصب سیاتیک از لگن تا انتهای پا ادامه دارد و در طول مسیر خود نیز به شاخه های متعددی تقسیم می شود.

درد سیاتیک

 

درد عصبی لگن ( عصب سیاتیک )

اعمال هر گونه فشار اضافی روی عصب سیاتیک می تواند منجر به بروز درد در کل طول عصب می شود. درد سیاتیک دردی است که از کمر به باسن، پشت ران و در ساق پا احساس می شود. درد لگن به تدریج شروع شده و با گذشت زمان شدت پیدا می کنند. درد عصب سیاتیک هنگام نشستن و برخاستن فرد، عطسه یا سرفه کردن تشدید می شود.

علائم درد عصب سیاتیک

درد عصب سیاتیک ممکن است خفیف باشد و مشکلی برای فرد به وجود نیاورد و فعالیت های روزمره او را نیز مختل نکند. همچنین ممکن است به حدی شدید شود که باعث ناتوانی کامل فرد شود. به طوری که حتی فرد قادر نباشد به کارهای روزمره خود رسیدگی کرده و روی پای خود بایستد.

عوامل بروز درد سیاتیک

- فتق دیسک بین مهره ای یا بیرون زدگی دیسک بین مهره ای

دیسک های موجود بین مهره ای صفحاتی غضروف مانند هستند که مهره ها را از هم جدا می کنند. دیسک های سالم باعث انعطاف پذیری ستون مهره ها شده و موجب می شود مهره ها به سهولت روی هم حرکت کنند. این دیسک ها به مرور زمان و بر اثر کهولت سن تحلیل رفته و خشک می شوند. این اتفاق باعث بیرون زدگی دیسک از محل خود شده  و در نتیجه فشارروی عصب سیاتیک اعمال می شود.

  •  تنگی ستون مهره ها در قسمت کمر
  •  بیماری اسپوندیلولیستزی که به معنای سر خوردن یک مهره به جلو روی مهره پایینی می باشد و به ریشه های عصبی فشار وارد می کند.
  •  سنروم پیریفورمیس که نوعی اسپاسم عضلانی است که در نزدیکی عصب سیاتیک قرار دارد. اسپاسم این عضله باعث وارد آمدن فشار بر عصب سیاتیک می شود.
  •  تومورهای نخاعی
  •  تومورهای لگن
  •  تصادفات رانندگی و ضربه دیدن ستون فقرات

 

توجه داشته باشید که هنگام مشاهده این علائم جهت بهبودی نسبی درد به مدت چند روز باید استراحت کنید. اما استراحت طولانی مدت باعث تشدید درد می شود و علائم را بدتر می کند.

چه افرادی در معرض ابتلا به درد عصبی لگن قرار دارند ؟

- سن

تحلیل و فرسودگی دیسک های بین مهره ای کمر از سن 30 سالگی شروع شده و در سن 50 سالگی اکثر افراد را با آن درگیر می کند.

- نوع شغل و حرفه

افرادی که در شغل هایی مشغول هستند که در آن دائما چرخش کمر دارند یا اجسام سنگین حمل می کنند و یا افرادی که به رانندگی طولانی مدت مشغول هستند بیش از سایر افراد در معرض درد سیاتیک قرار دارند.

- فعالیت های بدنی

سبک زندگی و میزان فعالیت های بدنی فرد نیز در ابتلا به درد عصبی لگن بسیار موثر می باشد. به طور مثال افرادی که به مدت طولانی در یک وضعیت ثابت به سر می برند، مثلا افرادی که مدام می نشینند و تحرک کمی نیز دارند بیش از دیگران مبتلا به درد لگن و درد عصب سیاتیک می شوند.

- عوامل ژنتیکی

برخی عوامل ژنتیکی نیز در ابتلا به درد عصب سیاتیک دخیل هستند. دانشمندان دو ژن را شناسایی کردند که وجود آن ها باعث ابتلا به بیماری سیاتیک می شود.

- دیابت

افرادی که مبتلا به دیابت هستند به علت آسیب و تخریب اعصاب بدن ممکن است به درد عصب سیاتیک نیزمبتلا شوند.

 

سیاتیک در افرادی که دیابت دارند

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟

- در صورتی که درد شما بیشتر از شش هفته به طول انجامید ضروری است که به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه فرمایید.

- اگر در مراحل اولیه بروز درد سیاتیک فرد احساس درد شدید در ناحیه لگن خود داشته باشد و این درد با گذشت زمان نیز افزایش پیدا کند حتما باید به یک متخصص ارتوپد مراجعه کند و علت را پیگیری کرده و هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام کند.

- اگر پس از وارد آمدن ضربه دچار آسیب دیدگی شدید شده و به دنبال آن نیز در عصب سیاتیک خود احساس درد می کنید و همچنین اختلالاتی در اجابت مزاج شما رخ داده است و درعضلات کمر خود نیز احساس ضعف و بی حسی می کنید لازم است که جهت معاینه به پزشک متخصص مراجعه فرمایید.

روش های تشخیص درد عصبی لگن ( درد سیاتیک )

در هنگام مشاهده علائم دردهای عصبی لگن و مراجعه به متخصص ارتوپد، پزشک ابتدا سوالاتی درباره سابقه پزشکی بیمار می پرسد و سپس یک معاینه فیزیکی کامل انجام می دهد و با ارزیابی قدرت عضلات و رفلکس ها و بر اساس تجربیات خود و بررسی بیماری های دارای علائم مشابه، بیماری را تشخیص می دهد. علاوه بر آزمایشات بالینی ممکن است پزشک جهت تشخیص دقیق تر علت بیماری از بیمار بخواهد که از ناحیه آسیب دیده عکسبرداری انجام دهد.  

 

روش های تشخیص درد عصبی لگن ( درد سیاتیک )

روش های درمان درد عصبی لگن ( درد سیاتیک )

- ضروری است که بیمار به مدت چندین روز استراحت کامل داشته باشد. اما توجه داشته باشید که استراحت طولانی مدت نیز باعث تشدید علائم بیماری شده و وضعیت بیمار را بدتر می کند.

- استفاده از قرص های ضد درد و ضد التهاب مانند آسپرین و پروفن نیز در این دوران به کاهش درد بیمار کمک می کند. البته باید توجه داشته باشید که مصرف بی رویه این داروها عوارض جانبی زیادی مانند حالت تهوع، خونریزی معده یا زخم های گوارشی به همراه دارد.

- جهت بلند کردن اجسام سنگین از روی زمین و یا بلند کردن کودک خود هرگز از ناحیه کمر خم نشوید. بلکه زانوهای خود را خم کرده و بنشینید و کودک را بلند کنید.

- جهت تسکین درد و کاهش التهاب خود نیز می توانید از کمپرس یخ استفاده کنید و یخ را روی ناحیه دردناک به مدت چند دقیقه قرار داده و بردارید. این عمل را می توانید چندین مرتبه در روز تکرار کنید.

- پس از گذشت دو روز از شروع درد نیز می توانید از روش گرما درمانی استفاده کنید. اگر درد شما همچنان ادامه داشت نیز می توانید از روش های گرما درمانی و سرما درمانی به صورت متناوب بهره ببرید.

- انجام تمرینات و ورزش های کششی نیز در بهبود درد سیاتیک موثر می باشد.

- انجام فیزیوتراپی هم در تسکین درد بیمار موثر بوده و به طور کلی هدف از فیزیوتراپی کمک به قرار گیری بدن در وضعیت صحیح، تقویت عضلانی و افزایش انعطاف پذیری بدن می باشد.

- اگر روش های درمانی بالا پس از چندین ماه نتیجه بخش نباشند و منجر به بهبودی بیمار نشوند روش های درمانی دیگر نظیر تزریق کورتیزون یا عمل جراحی صورت می پذیرد.


مطالب مشابه

زندگی و محدودیت های حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن
زندگی و محدودیت های حرکتی بعد از تعویض مفصل لگن

اکثر جراحی های تعویض مفصل لگن با درصد بالایی از موفقیت همراه هستند و بیمار پس از جراحی باید نکات مراقبتی لازم را به طور کامل انجام دهد و متاسفانه این مراقبت ها تحت عنوان محدودیت های پس از جراحی شناخته شده اند.

ورزش‌های بعد از تعویض مفصل زانو و حرکات مناسب جهت تقویت عضلات
ورزش‌های بعد از تعویض مفصل زانو و حرکات مناسب جهت تقویت عضلات

ورزش مناسب بعد از عمل تعویض مفصل زانو تاثیر بسیار زیادی در روند بهبود بیمار دارد، بدون انجام این تمرینات پروسه درمان کامل نمی شود و بیمار بهبودی لازم را به دست نخواهد آورد و در نهایت نتیجه مطلوبی از عمل نیز حاصل نمی شود.

زانو درد چرا ایجاد می شود و چطور درمان می شود؟
زانو درد چرا ایجاد می شود و چطور درمان می شود؟

زانودرد، درد یا ناراحتی است که در داخل یا اطراف مفصل زانو احساس می‌شود. محل احساس درد زانو و درمان آن معمولاً به این بستگی دارد که کدام قسمت از مفصل و چرا آسیب دیده است.

علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟
علت زانودرد در چهل سالگی چیست و چطور درمان می شود؟

با افزایش سن، درد زانو به‌طور طبیعی ایجاد می‌شود. بااین‌حال، سن تنها عامل پشت زانودرد نیست. امروزه حتی افراد 30 تا 40 ساله نیز درد زانو را تجربه می‌کنند که بیشتر به‌دلیل اضافه‌وزن و سبک زندگی کم‌تحرک است.

داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی
داروی گاباپنتین برای آرتروز - عوارض و نحوه اثربخشی

گاباپنتین به ندرت برای درمان آرتروز تجویز می‌شود. بااین‌حال، ممکن است زمانی تجویز شود که سایر داروها شکست خورده باشند، یا کسی نتواند سایر درمان‌های توصیه‌شده را مصرف کند.

غذاهای مضر برای آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز

اگر آرتروز دارید، باید بدانید رژیم غذایی تأثیر قابل توجهی بر سلامتی شما می‌گذارد. برخی غذاها مانند شکر، نمک، لبنیات و ... برای آرتروز مضر هستند و اغلب منجر به التهاب، تحریک بیماری و تشدید درد می‌شوند.

عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.
عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی چیست؟ نکات مهمی که باید رعایت کنید.

عدم درمان روماتیسم مفصلی اثرات گسترده‌ای بر روی بدن می‌گذارد. این بیماری علاوه بر مفاصل بر پوست، مغز، قلب و سایر نواحی نیز تأثیر می‌گذارد. در عین حال مصرف داروهای مختلف نیز می‌تواند عوارض جانبی دیگری در سراسر بدن ایجاد کند.

علت بیماری روماتیسم چیست؟
علت بیماری روماتیسم چیست؟

روماتیسم به علت های مختلف ازجمله افزایش سن، ژنتیک، رژیم غذایی نامناسب، عدم تحرک و ... اتفاق میفتد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم) نوعی بیماری خودایمنی است که می‌تواند باعث درد، تورم و سفتی مفاصل شود.

بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی
بهترین دارو‌ها برای درمان روماتیسم مفصلی

قرص و دارو‌هایی که برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود نقش اساسی در کنترل پیشرفت و علائم این بیماری دارند. شروع درمان بلافاصله پس از تشخیص مؤثرتر است و بهترین مراقبت‌های پزشکی، ترکیبی از داروهای آرتریت روماتوئید با روش‌های درمانی دیگر است.

انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی
انواع روماتیسم - 15 روماتیسم‌ التهابی و غیر التهابی

انواع بیماری‌های روماتیسمی بیماری‌هایی هستند که گروه‌های سنی مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و ازنظر شدت در افراد مختلف به‌شکلی متفاوت بروز پیدا می کنند. اختلالات روماتیسمی به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می‌شوند که در این مطلب به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی
حرکات اصلاحی زانوی ضربدری - 7 تمرین ورزشی

تمرینات ورزشی برای اصلاح زانوی ضربدری به فرد در درمان پای ضربدری کمک می‌کند. این تمرینات به‌عنوان یکی از مؤثرترین روش‌های درمانی برای اصلاح زانوی ضربدری در نظر گرفته می‌شود.

چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟
چگونه درد آرتروز زانو را کم کنیم؟

تنها راه کاهش درد آرتروز زانو مصرف دارو‌ها نیست. بلکه می‌توانید با تغییری اندک در سبک زندگی خود به کاهش درد ناشی از آرتروز زانو و بهبود کیفیت زندگی کمک کنید.

نظرات

فیلدهای ضروری با علامت

×